Jyväskyläläinen taiteilijapariskunta saa kulttuuripalkinnon Ruotsissa

Jyväskyläläiset Anna Ruth ja Juho Jäppinen saavat Keskipohjola-komitean kulttuuripalkinnon julkisten tilojen käytöstä nykytaiteen esilletuomisessa.

30 000 Ruotsin kruunun eli runsaan 3 000 euron palkinto luovutetaan kesäkuun alussa Keskipohjolan kulttuuripäivillä Ruotsin Örnsköldsvikissä.

Seitsemän palkintoehdokkaan joukosta Ruth ja Jäppinen erottuivat Äkkigalleria ja House Games -taidenäyttelykonsepteillaan, joilla hyödynnetään kaupunkiympäristöä.

Äkkigalleria on taiteilijoiden itsensä ylläpitämä ei-kaupallinen nykytaidegalleria, joka liikkuu väliaikaisesti tyhjillään olevissa liikehuoneistoissa. Näyttelyt pystytetään ex-tempore tyhjentyviin tiloihin tai laajemmin kaupunkitilaan. Galleria tarjoaa ilmaista näyttelytilaa suomalaisille ja kansainvälisille taiteilijoille.

House Games -triennaali muuttaa yksityisen tilan – taiteilijaparin oman kodin – julkiseksi tapahtumapaikaksi ja avoimeksi kaikille.

Äkkigalleria ja House Games vahvistavat Keskipohjola-komitean mukaan kansalaisyhteiskuntaa tuomalla ihmiset yhteen uudella ja yllätyksellisellä tavalla, nykytaidetta välineenä käyttäen.

"Ne ovat hyviä esimerkkejä kokeilevasta kulttuuritoiminnasta, jota voi toteuttaa missä tahansa – niin Keski-Suomessa kuin muuallakin Keskipohjolan alueella ja maailmalla."

House Games -triennaali käynnistyi vuonna 2005 ja Äkkigalleria 2009.

Ruth ja Jäppinen uskovat, että poikkitaiteellisella kulttuuritoiminnalla on tulevaisuudessa yhä tärkeämpi rooli.

Keskipohjola-komitea on yhteistoimintaorganisaatio Keskipohjolan alueiden – keskisen Norjan, Ruotsin ja Suomen – välillä. Suomesta toiminnassa ovat mukana Pohjanmaan liitto sekä Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan liitot.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .