Suomalaiskirjailija voitti kansainvälisen kilpailun: "Yksikään kustantamo ei lähtisi mukaan"

Myös omakustannekirjoilla voi menestyä. Sen todistaa jyväskyläläinen Raita Jauhiainen: hänen syyskuussa julkaistu omakustanteinen scifi-kirjansa Allianssi.125: Hirunda voitti marraskuun alussa kansainvälisen kirja-arvioita julkaisevan Self Publishing Reviewin omakustannekirjakilpailun.

– Sain sähköpostin otsikolla "Congrats", ja tuumasin vain, että mikä roskaposti tämäkin nyt taas on. Sitten tajusin, että voitto oli tullut, Jauhiainen nauraa.

Self Publishing Review julkaisi kirjasta myös ylistävän . Kirja on ehdolla myös Global E-Book Awards -palkinnon saajaksi.

"Yksikään kustantamo ei lähtisi mukaan"

Jauhiainen on kirjoittanut tähän mennessä neljä kirjaa. Kirjat ovat osa Allianssi.125-nimistä scifi-kirjasarjaa. Kirjasarjassa maapalloon on muodostunut yksi yhtenäinen valtio, jossa ihmiset on jaettu seitsemälle eri alueelle yhteiskuntaluokkansa mukaan. Tarinassa seurataan useita eri henkilöitä ja heidän elämäänsä.

Kirjojen konsepti on erikoinen: kirjoja julkaistaan aina kaksi kerrallaan. Sama tarina kerrotaan kahdessa kirjassa eri tavoilla.

– Minulla oli vahva tuntuma, että yksikään kustantamo ei lähtisi tähän konseptiin mukaan, koska se on niin erilainen. Scifillä ei muutenkaan ole suuret markkinat Suomessa. Siksi päätin julkaista kirjat omin päin, Jauhiainen toteaa.

Scifi on Jauhiaiselle kaikkein rakkain tyylilaji. Erityisesti häntä viehättävät kuvaukset dystopiasta, utopian vastakohdasta eli tulevaisuuden yhteiskunnista, joista tuodaan esille niiden varjopuolet.

– Minua kiehtoo ajatus siitä, mitä tapahtuu, jos yhteiskunta romahtaa. Miten noustaan takaisin jaloilleen, miten pidetään rauhaa yllä?

Jauhiaisen oma suosikki on yksi kaikkien aikojen merkittävimmistä scifi-kirjoista, George Orwellin Vuonna 1984.

Ei kirjaröykkiöitä kotona

Jauhiainen julkaisi ensimmäisen omakustannekirjansa vuonna 2011. Ensin kirjat julkaistiin painettuina, nykyään niistä tulee sekä painetut että e-kirjaversiot. Jauhiainen käyttää kirjojen julkaisemiseen BoD Finland -nimistä julkaisupalvelua.

– Maksan palveluun pienen summan siitä, että he taittavat kirjan. Fyysistä kirjaa ei paineta etukäteen, vaan vasta sitten, kun joku tilaa kirjan. Minulla ei siis ole kirjaröykkiöitä pahvilaatikossa kotona.

Seuraavat kaksi kirjaa julkaistaan helmikuussa. Jauhiainen ei ole aivan lähitulevaisuudessa lopettamassa kirjailijan uraansa.

– Tämä on minulle intohimoprojekti. Minulla on jo selvä visio siitä, mihin haluan tarinaa viedä, Jauhiainen kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.