Jyväskylän Kansannäyttämö – Olviretki Schleusingenissa

Minun kesäni naurupommi tulee ensi-iltaan vasta nyt, ja se on klassikko. Harjun kesäteatterissa nähdään Riku Suokkaan sovittama Aleksis Kiven komedia Olviretki Schleusingenissa.

Näytelmän teksti on upea, hulvaton ja humaani kuvaus ennen kaikkea miehistä keskellä absurdia ja kauheaa tilannetta, Itävallan ja Preussin välistä sotaa vuonna 1866. Paras lohdutus ja huvitus on oluen loputon kulauttelu, seuraaville sijoille päätyvät naisten riiaus ja muu hauskanpito.

Ensikertalainen Ville Vehmasaho on pistänyt pystyyn komean ja eloisan tulkinnan, jossa on sekä remua ja räyhää että jatkuvasti meneillään olevaa hienovaraista pientä hauskaa. Puvustus on kaunis ja uskottava, samoin lavastus.

Nappiroolitus esittelee tutumpien harrastajien lisäksi myös uusia kasvoja. Kaikki tekevät hienoja tyyppejä, jotka ovat tekstin täsmällisen luonnekuvauksen ansiosta myös syvästi inhimillisiä.

Sotilaista näkyvin on juoni ja karismaattinen Timoteus, jona loistaa Paavo Kovanen. Ville Tannerin kapteeni Patrik on mahdottomille sotilailleen kuin isä, jolta saa sekä rakkautta että vitsaa.

Kovanen, Tanner ja koko joukko saavat tekstin todella herkulliset sanonnat ja terävät, väliin runollisetkin huomiot elämään. Kaverukset Max (ohjaaja itse) ja Fuchs (Risto Paju) ovat pitkästä komediaperinteestä tulevat mainiot klovnihahmot, jotka saavat lisätä kakkuun vielä yhden kerroksen rikkomalla sääntöjä, joita muut noudattavat.

Vehmasahon ohjaus hyödyntää hauskasti ympäristöä ja elävöittää kohtauksia osuvilla laulunumeroilla. Lava on täynnä poikamaista miesmeininkiä, jonka keskellä Iina Penttilä ja Laura Jouhtimäki naispäärooleissa hoitavat omat hupaisat tonttinsa moitteetta.

Pienet rytmilliset ja artikulaation kauneusvirheet korjautunevat helposti esitysten myötä. Varmuuden vuoksi näyttelijät voisivat muutamassa kohdassa käyttää ääntä lisääkin.

Kaiken humalahuumorin alla kulkee todellisten, vakavien asioiden pohja, jota ilman hauska ei olisi näin hauskaa. On kyse elämän perusasioista ja nautinnoista, joiden taustalla sotilaita, tavallisia miehiä eikä mitään kansallissankareita, jatkuvasti odottaa sodan ja kuoleman etäinen pauke.

Keveyttä Harjun Olviretkeen on annosteltu kesäteatteritarkoituksessa ehkä enemmän kuin joihinkin mahdollisiin tulkintoihin. Silti esitys on moderni ja Kiven sanoman säilyttävä.

Teksti: Aleksis Kivi. Sovitus: Riku Suokas. Ohjaus: Ville Vehmasaho. Lavastus: Jussi Niemelä. Puvut: Anniina Saari. Musiikki: Risto Paju ym. Rooleissa: Paavo Kovanen, Ville Tanner, Jerry Valtatie, Iina Penttilä, Kai Muhonen, Jorma Tuhkala, Laura Jouhtimäki, Paju, Vehmasaho, Saari.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.