Jyväskylän Kesä: Tupacircus Company tutkii itkun eri puolia

Tupacircus Company

Iloitku

7.7.2018 Juomatehtaalla

 

Yksivuotiaan äitinä sitä tietää, että itku kuuluu elämään. Kun suru, kiukku, nälkä tai ikävä valtaa lapsen, pieni keho synnyttää tärisyttävän ylivoimaisen kommunikaatiokeinon: itkun.

Teoksessaan Iloitku monitaiteellinen nykysirkusryhmä Tupacircus Company asettaa itkun tutkimuskohteekseen. Mitä ovat itkun eri puolet? Mikä on naurun ja itkun suhde toisiinsa?

Idea on aivan ihana. Perusinhimillisenä kokemuksena itku on aina ajankohtainen, eikä se tietenkään lapsuuteen lopu.

 

Tarinana lavalla nähdään tuokioita kahden klovnin, Juskan (Juhani Saksio) ja Barbaran (Sanna Warsell) suhteesta: leppoisaa television ääressä möllöttelyä, hassuttelua, kinastelua, helliä kohtaamisen hetkiä sekä lohdutonta yksin jäämistä. Siis parisuhteen koko kirjoa.

Jo elämää nähneiden klovnien lisäksi näyttämöllä – ja hetkittäin köysien varassa ilmassa! – liikkuvat heidän nuoremmat ja ketterämmät alter egonsa (Myrsky Rönkä ja Marjut Hernesniemi).

Kahden pariskunnan yhteisesiintyminen on toteutettu hienosti.

Saksion ja Warsellin ilmaisuvoimaiset kasvot lukuisine ilmeineen asettuvat mukaansatempaavaan vuoropuheluun liikkeellisesti laaja-alaisten Rönkän ja Hernesniemen kanssa. Parhaimmillaan tämä tekee näkyväksi muun muassa sitä, kuinka suuresti ihmisen sisäinen maailma ja ulkoinen käytös joskus poikkeavat toisistaan.

 

Ennakkotietojen perusteella pidin erityisen kiinnostavana ajatusta yhdistää esityksessä nykysirkusta ikivanhaan itkuvirsiperinteeseen, ympäri maailmaa tunnettuun tapaan osoittaa yhteistä surua.

Syvimmälle itku-teemassa päästäänkin, kun Juska ja Barbara ajautuvat toisistaan eroon ja yksinäinen Barbara-klovni saa lohduttajakseen ja äänekseen kansanmuusikko, laulaja Emmi Kuittisen. ”Yhessä yritimme elellä yhessä, vaan missä oot armas hyväseni…” Kuittisen myötäelämistä huokuvaa, kirkkaan lempeää ”äänellä itkemistä” olisi kuunnellut paljon enemmänkin!

Sanat ja kosketus tekevät hyvää murheelliselle, klovnin ja laulajan kohtaaminen näyttää. Itku on palauttava voima, jonka jälkeen keho ja mieli ovat kypsiä iloon – ja näyttämö voi jälleen täyttyä hulluttelevista, nauravista ja laulavista ihmisistä.

 

Ohjaaja: Vesa Purokuru. Esiintyjät: Sanna Warsell, Juhani Saksio, Marjut Hernesniemi, Myrsky Rönkä, Harri Varpanen, Vesa Purokuru, Emmi Kuittinen, Laura Pukki, Sanna Purokuru.

Uusimmat

Kulttuuri

Levyarvio: Weeping Willows vaihtoi rakkauden maailmanlopun poppiin

Levyarvio: Katu Kaiku on matkalla menestykseen

Levyarvio: The Cinematic Orchestra tekee harmaata tunnelmamusiikkia - Elokuvalliset hetket jäävät vähemmälle, pääosassa self-help

Levyarvio: William Basinskin levyllä on ääniä 1,3 miljardin vuoden takaa

Tyhjiön tehokaksikko lähti Jussi-gaalasta kädet täynnä patsaita

NRJ:n Veronica Verho on yleisön suosikki Suomen radiojuontajista

Tyhjiön tehokaksikko Salmenperä–Heikkilä lähti Jussi-gaalasta kädet täynnä patsaita

Arvio: Kanttila Workshop feat. Minna C. - Antaumuksellista liike-energiaa tarjonnut MC175 -esitys kaipasi lisää kekseliäisyyttä liikkeen ja sanan luovaan yhdistämiseen

Villa Ranan asemakaavan muutosehdotus kaupunkirakennelautakunnassa ensi tiistaina – kerran pois vedettyä ehdotusta on tarkasteltu uudestaan, tontin koko hieman suurentunut

Jazz: Antti Lähdesmäki palaa uuden trionsa kanssa Suomeen ja Jyväskylään

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.