Jyväskylän Kesä: Tupacircus Company tutkii itkun eri puolia

Tupacircus Company

Iloitku

7.7.2018 Juomatehtaalla

 

Yksivuotiaan äitinä sitä tietää, että itku kuuluu elämään. Kun suru, kiukku, nälkä tai ikävä valtaa lapsen, pieni keho synnyttää tärisyttävän ylivoimaisen kommunikaatiokeinon: itkun.

Teoksessaan Iloitku monitaiteellinen nykysirkusryhmä Tupacircus Company asettaa itkun tutkimuskohteekseen. Mitä ovat itkun eri puolet? Mikä on naurun ja itkun suhde toisiinsa?

Idea on aivan ihana. Perusinhimillisenä kokemuksena itku on aina ajankohtainen, eikä se tietenkään lapsuuteen lopu.

 

Tarinana lavalla nähdään tuokioita kahden klovnin, Juskan (Juhani Saksio) ja Barbaran (Sanna Warsell) suhteesta: leppoisaa television ääressä möllöttelyä, hassuttelua, kinastelua, helliä kohtaamisen hetkiä sekä lohdutonta yksin jäämistä. Siis parisuhteen koko kirjoa.

Jo elämää nähneiden klovnien lisäksi näyttämöllä – ja hetkittäin köysien varassa ilmassa! – liikkuvat heidän nuoremmat ja ketterämmät alter egonsa (Myrsky Rönkä ja Marjut Hernesniemi).

Kahden pariskunnan yhteisesiintyminen on toteutettu hienosti.

Saksion ja Warsellin ilmaisuvoimaiset kasvot lukuisine ilmeineen asettuvat mukaansatempaavaan vuoropuheluun liikkeellisesti laaja-alaisten Rönkän ja Hernesniemen kanssa. Parhaimmillaan tämä tekee näkyväksi muun muassa sitä, kuinka suuresti ihmisen sisäinen maailma ja ulkoinen käytös joskus poikkeavat toisistaan.

 

Ennakkotietojen perusteella pidin erityisen kiinnostavana ajatusta yhdistää esityksessä nykysirkusta ikivanhaan itkuvirsiperinteeseen, ympäri maailmaa tunnettuun tapaan osoittaa yhteistä surua.

Syvimmälle itku-teemassa päästäänkin, kun Juska ja Barbara ajautuvat toisistaan eroon ja yksinäinen Barbara-klovni saa lohduttajakseen ja äänekseen kansanmuusikko, laulaja Emmi Kuittisen. ”Yhessä yritimme elellä yhessä, vaan missä oot armas hyväseni…” Kuittisen myötäelämistä huokuvaa, kirkkaan lempeää ”äänellä itkemistä” olisi kuunnellut paljon enemmänkin!

Sanat ja kosketus tekevät hyvää murheelliselle, klovnin ja laulajan kohtaaminen näyttää. Itku on palauttava voima, jonka jälkeen keho ja mieli ovat kypsiä iloon – ja näyttämö voi jälleen täyttyä hulluttelevista, nauravista ja laulavista ihmisistä.

 

Ohjaaja: Vesa Purokuru. Esiintyjät: Sanna Warsell, Juhani Saksio, Marjut Hernesniemi, Myrsky Rönkä, Harri Varpanen, Vesa Purokuru, Emmi Kuittinen, Laura Pukki, Sanna Purokuru.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Nukketeatteri Sytkyt toi Pessin ja Illusian nukketeatterina Jyväskylään

Jyväskylä Sinfonia: Improvisoinnista nauttiva virolaiskapellimestari Jaan Ots johtaa keskiviikkona muun muassa Arvo Pärtin oppi-isän sävellyksen

Keskisuomalaiset taiteilijat esittäytyvät Maalauksen juhlaa! -näyttelyssä Beckerillä

Mika Kaurismäen Mestari Cheng kutsuttu useille elokuvafestivaaleille

Kielijuttu: Hopsan, hoppla ja hupsis – tunnistatko, mitä kieltä nämä ovat? Tuntemuksia ilmaistaan samankaltaisesti monessa eri kielessä

Sivuhenkilö Anna Laineesta tuli Outi Pakkasen dekkareiden suosikkihahmo, jota ilman kirjailija ei voi olla, vaikka välillä haluaisikin

Runoilija ja kirjailija Aila Meriluoto on kuollut – "Aikansa feministi, varsinkin näissä päiväkirjoissa", Panu Rajala luonnehtii

Levyarvio: Onni Rajaniemen herkkää Suomi-rock-kaahausta

Harvinainen tapaus Suomessa: Enid Blytonin seikkailuromaaniin perustuva näytelmä ensi-iltaan

1 500 haki, 60 otettiin – Maailmanmusiikkitapahtuma WOMEX käynnistyy keskiviikkona ensi kertaa Suomessa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.