Jyväskylän kaupunkiseurakunnan pappila - Eira Paunu, Toini Karivalo, Liisa Tuomi-Nikula

EIRA PAUNU, TOINI KARIVALO, LIISA TUOMI-NIKULA
Jyväskylän kaupunkiseurakunnan pappila
Toinen, uudistettu painos 2009. 82 s.
Jyväskylän vanha pappila edustaa 20-luvun klassismia. Kirkkoherra Hjalmar Paunun perhe muutti taloon 1928. Pappilan kukoistusvaihe oli hänen toimikautensa. Se päättyi 1956.

Elli ja Hjalmar Paunun tytärten laatimasta tietokirjasta (1. laitos 1983) avautuu kosketeltava kuva arjesta, juhlasta ja vuosisataa kuvastavista kohtaamisista.

Taloon johdatetaan pitkin keskieurooppalaisen luostarin ristikäytävän mieleen tuovaa eteistä. Kansliasta jatketaan kappeliin, saleihin, asuntoihin. Tutkaillaan Urho Lehtisen ja muiden taiteilijoiden maalauksia tai tyylihuonekaluja, kuten huokausten sohvaa ja shifonieerilipastoa, kaakeliuuneja, ja kohta ulkona julkisivua, pihaa, puutarhaa. Lukija saa avaimet myös tunnelmointiin.

Avajaiskutsuilla lehtori Martti Haavio kirjoitti vieraskirjaan: "Älköön olko pappilanne kynnys korkea seurakuntalaisten sisälle astua."

Sinne olivatkin kokous- ja kutsuväen lisäksi tervetulleita yksinäiset kulkijat, myös avun tarvitsijat. Ruokapöydässä istui jatkuvasti vieraita, mutta harvoin liikemaailman edustajia!

Pappila säilytti edeltävien aikojen traditioita ja itsensä. Varsinainen pappilaelämä on loppunut, mutta Jyväskylän rakennuskulttuurille ja seurakuntahistorialle merkittävä, Kauno S. Kallion suunnittelema valoisa talo miljöineen elää. Tänään se on seurakunnan juhlahuoneisto.

Kirjoittajilla on pitkä ja vankka kokemus pappilaelämästä. Eira Paunu on jo täyttänyt 101 vuotta, hänen sisarensakin ovat yli 90-vuotiaita. Eloisat muistot, tarkat tiedot ja hyvät kuvat tekevät kirjasta omalla tavallaan lumoavan. Kirjaa on saatavissa Jyväskylän seurakunnan kirkkoherranvirastosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.