Jyväskylän yliopiston historia.

PIIA EINONEN, PETRI KARONEN & TOIVO NYGÅRD (TOIM.)
Jyväskylän yliopiston historia. Osa I Seminaarin ja Kasvatusopillisen korkeakoulun aika 1863-1966, Osa II Yliopisto 1966-2006.
Jyväskylän yliopisto 2009, 312 + 588 s.
Yliopiston kaltainen yksikkö on yhteiskunnallisessa kehyksessä toimiva opetus- ja tutkimusorganisaatio sekä luovien ja hallinnoivien ihmisten yhteisö. Sen historian kirjoittaminen ei ole yksinkertainen tehtävä.

Yhden kirjoittajan tuotos on usein kiinteämpi kuin työryhmän tulos, mutta lähelle sitä voi päästä myös huolellisesti suunniteltu, keskustellen toteutettu ja määrätietoisesti toimitettu kollektiivikirja, kuten tämä.

Hallinnon, ihmisten, opetuksen, tutkimuksen, yhteiskuntasuhteen ja fyysisen ympäristön kautta teoksessa valotetaan kohdetta monipuolisesti.

Oman talon väkeä

Jyväskylän yliopisto tilasi historiansa omalta historian ja etnologian laitokselta. Työtä ovat johtaneet emeritusprofessori Toivo Nygård ja professori Petri Karonen, ja käytännön toimitustyöstä on huolehtinut tohtori Piia Einonen. Seitsemän kirjoittajaa ovat kaikki laitoksen nykyistä tai entistä väkeä.

Ensimmäinen nide kattaa sadan vuoden jakson kansakoulunopettajaseminaarin perustamisesta kasvatusopillisen korkeakoulun muuttamiseen yliopistoksi. Tässä osassa yhden kirjoittajan malli lähes toteutuu, sillä seminaari- ja korkeakouluyhteisöä tarkastelevat laajat jaksot on kirjoittanut Heli Valtonen. Lasse Kangas asettaa lyhyissä artikkeleissa oppilaitokset laajempaan kansalliseen kehykseen, samoin kuin jälkimmäisessä niteessä. Etnologian emeritusprofessori Bo Lönnqvist kirjoittaa yhteisön rituaaleista ja perinteistä sekä Hanna Pirinen molemmissa niteissä rakennetusta ympäristöstä.

Kakkosniteen laajin kokonaisuus on Kustaa Vilkunan esitys tutkimuksesta ja opetuksesta. Sitä edeltää Marjo Havilan tutkimus hallinnosta ja ihmisistä ja seuraa Marko Lambergin esitys yhteiskuntasuhteesta.

Kriittistä katsetta

Vilkunan tehtävä on kirjan vaikein, mikä näkyy tuloksen kaksijakoisuudessa. Vilkuna kirjoittaa hyvin ja hänen tekstissään on ironisen purevia välähdyksiä. Tutkimusta ja tutkimuspolitiikkaa laajemmissa ympyröissä analysoivat osuudet ovat kirjan parhaasta päästä, mutta alakohtaisissa esittelyissä ovat materiaalin rajat tulleet vastaan.

Oman laitoksensa tutkimuksen Vilkuna pystyy esittämään asiantuntevasti koska tuntee sen omakohtaisesti, mutta muuten hän joutuu nojaamaan laitosten hallinnollisiin tarpeisiin tuottamiin raportteihin. Mitä suurempia kokonaisuuksia raporteissa joutuu pienessä tilassa luonnehtimaan, sitä epäkonkreettisempaa on jälki.

Mainio valinta on ottaa kirjaan analyysi yliopiston yhteiskuntasuhteista ja julkisuuskuvan rakentamisesta. Marko Lamberg avaa imagonrakentamista välillä häikäilemättömän hykerryttävällä tavalla, mutta muistaa, ettei erinomaisuuspuhe Jyväskylän yliopiston yksinoikeus ole ollut.

Yliopiston kasvot ovat Aino Sallisen. Kirjoissa hän on kuudessatoista kuvassa.

Kirjoittaja on journalistiikan professori Jyväskylän yliopistossa.

Uusimmat

Kulttuuri

Elokuva-arvio: Kriitikon sydäntä särkee: jatko-osa ei yllä kulttielokuvaksi nousseen Iron Skyn tasolle

"Että katsoja poistuu salista kosketettuna, sellainen naiivi unelma mulla on", sanoo Jarno Kuosa – hänen ohjaamansa Sydänmaa on kaupunginteatterin kevään päätuotanto

Taiteen ja tieteen tukija Keski-Suomen kulttuurirahasto tukee ensimmäistä kertaa pelialaa sekä taidetta hoitolaitoksiin – apurahoja jaetaan tänä vuonna 620 000 euroa

Suomalainen suursarja esittää ihmiskunnan kohtalonkysymyksiä – pääosissa Pohjoismaiden suurimpia tähtiä

Taidekeskus Salmela juhlii kesällä 30-vuotisuuttaan – mukana muun muassa Rafael Wardi, Samuli Alonen ja Juhani Saksa

Jyrockin esiintyjistä yli puolet naisia – indiemusiikin festivaalia vietetään Ilokivessä

Suru ja taikuus pokkasivat Suomen Nuorisokirjailijoiden palkinnot

Teatteriarvio: Jyväskylän Nykyteatteriyhdistyksen robottinäytelmän nostattamat ajatukset ovat polttavia ja perustavanlaatuisia, eikä niitä voi kytkeä pois päältä

Jyväskylän kaupunginteatteri esittelee kevätkauttaan yleisötapahtumassa tiistaina

Jaakko Kuusisto sävelsi Ulla-Lena Lundbergin Finlandia-voittaja-romaanista oopperan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.