Jyväskylän ylioppilasteatteri – Esitystalous

Kannattaa tarttua isoihinkin teksteihin, eikä ole mitään syytä pelätä poliittisia ja ajankohtaisia aiheita. Tämän Jyväskylän ylioppilasteatteri ja ohjaaja Kaisa Nissi todistavat komeasti Esitystaloudella.

Juha Jokelan maineikas, kolme vuotta sitten kantaesitetty satiiri tutkii politiikan, talouselämän ja konsulttifilosofioiden kolmiodraamaa nyky-yhteiskunnassa. Näytelmässä se (ihminen, aate tai hanke) pärjää, joka näyttää parhaalta, oli esitys totta tai ei. Yrityskonsultti Rami Niittymaa (Janne Tuononen) myy asiakkailleen tätä esitystaitoa. Tutkija Hanna Krohnia (Tessa Horila) draaman ja vallan monitahoinen suhde kiinnostaa.

Demarikansanedustaja Jaana Sallinen (Onerva Luoma) yrittää saada puolueessaan kuuluville näkemyksiään köyhyydestä, josta Krohnilla taas on omakohtaista kokemusta. Kaikkien kolmen tiet leikkaavat ja eriytyvät näytelmän irrallisista kohtauksista koostuvassa rakenteessa.

Esitys on kauttaaltaan tiivistä puhetta, jossa ei ole kyse samastuttavista roolihahmoista vaan eri näkökulmista valtaan. Näiden taustalta löytyy helposti nippu todellisuuden henkilöitä.

Tulos ei ole lainkaan paperinmakuinen, sillä näytelmä on hauska, ohjaus rytmikäs ja tehokas ja kaikki nuoret näyttelijät isoissa rooleissaan upeassa vauhdissa.

Erityisen vahvoina esiin nousevat puoluekokouskohtaukset, joissa Sallinen esiintyy turhautuneena uudistusmielisenä. Taitava Luoma tekee muutoinkin kaikkein täsmällisimmän roolin SDP:n nuoremman polven poliitikkona, joka päätyy flirttailemaan Niittymaan oikeistokaikuisella esiintymiskonseptilla.

Pieniä aukkoja henkilöiden taustoitukseen jää. Tyylissä astutaan pari kertaa vähän huteralle jalansijalle, mutta tämä on kokonaisuuteen nähden pientä.

Yksi Esitystalouden keskeisistä väitteistä kuuluu, että rahalla saa hyvää huomiota, ja huomio taas on kaikki kaikessa. Köyhällä (akateemisellakaan) ei ole tällaisessa maailmassa mitään painoarvoa.

Tekstimassan haaste on ollut valtava. Tuloksena on syntynyt hauska, visuaalisestikin toimiva esitys, joka pitää tiukasti otteessaan alusta loppuun saakka.

Teksti: Juha Jokela. Ohjaus: Kaisa Nissi. Valot: Anu Kumpulainen. Videot: Johannes Myllymäki ja Perttu Puranen. Rooleissa: Janne Tuononen, Onerva Luoma, Perttu Puranen, Tessa Horila, Anne Siekkinen, Mikko Hintikka, Sanni Julkunen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.