Käärmekivi - Jason Goodwin

JASON GOODWIN Käärmekivi Suom. Pekka Tuomisto. Karisto 2008, 340 s.

Jason Goodwinin dekkarin päähenkilö on taas yksi lisä alan kirjallisuuden erikoisuuksiin. Rikoksia ratkoo 1830-luvun Istanbulissa eunukki Yashim Togalu.

Eunukeista on länsimaissa usein väärä käsitys. Esimerkiksi Turkissa eunukit (kreik. vuoteenvartija) ovat olleet arvostettuja. He ovat palvelleet sotilasjohtajina, laulajina, uskonnon merkkihenkilöinä, virkamiehinä ja haaremien vartijoina.

Yashimilla on hovilta saatu erikoisoikeus hääriä kentällä, eikä hän enää ole tekemisissä haaremin kanssa. Kirjassa korostuu se, että Yashim on kunnioitettu yhteisön jäsen, jonka apuun turvaudutaan usein.

Käärmekivessä Yashim tutkii vuonna 1838 ranskalaisen arkeologin kuolemaa. Bysantin aikaisia aarteita etsinyt arkeologi oli hämmentänyt kreikkalaisen yhteisön rauhaa. Yashim joutuu yllättäen itse epäillyksi veriteosta. Lisää kuolemia tulee ja ne tuntuvat liittyvän kaupungin alla kulkevaan vesiverkostoon.

Tutkimusten aikana Yashim pääsee salaperäisen seuran jäljille, joka tavoittelee Bysantin keisarikunnan palauttamista. Yashimilla on taipumus työntää nokkansa joka paikkaan, joten hän ajautuu vaaratilanteisiin.

Kirjan monien kiinnostavien hahmojen joukossa on muun muassa runoilija George Gordon Byronin entinen lääkäri. Kirjassa viitataan myös Kreikan vapaustaisteluun, jonka aikana lordi Byron kuoli kuumesairauteen Mesolongissa vuonna 1824.

Goodwinin kirjassa on upeinta historian ja miljöön taju. Historiantutkijan varmuudella Goodwin kuvaa osmanien valtakunnan kuohuvaa pääkaupunkia, joka on vuosisatojen saatossa nähnyt monta ilmettä.

Kirjassa aistii kuhinan basaareissa ja kaduilla, joiden ympärille komeat palatsit ja moskeijat luovat jyhkeän kehyksen. Goodwin myös nostaa esille sen, että Istanbul (vuoteen 1930 virallisesti Konstantinopoli, antiikin Byzantion) on ollut aina kansojen sulatusuuni ja kansainvälinen kaupunki.

Yashimin henkilöstä syntyy monipuolinen kuva. Ystäviensä seurassa hän on nautiskelija ja hyvä keskustelija. Yashim kokkaa mielellään ja keittiö täyttyy kuminan, korianterin ja kanelin tuoksusta. Yashim lukee mielellään, ja hänen suosikkeihinsa kuuluu Balzac.

Kirjassa seurataan myös hovin elämää. Uusi aika on alkamassa, sillä sulttaani Mahmud II on kuolemaisillaan. Yashim on huolissaan oman asemansa puolesta, mutta onneksi hänellä on hyvät suhteet Topkapin palatsissa asuvaan sulttaanin äitiin.

Historiallisen dekkarin ystävälle Käärmekivi on palkitsevaa lukemista. Kyseessä on sarjan toinen teos.

ANTTI NISULA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.