Käpy selän alla Lapualaismorsian Asfalttilampaat Mustaa valkoisella Sixtynine - Jörn Donner production

KÄPY SELÄN ALLA (1966), LAPUALAISMORSIAN (1967), ASFALTTILAMPAAT (1968), MUSTAA VALKOISELLA (1968), SIXTYNINE 69 (1969) Finnkino / Jörn Donner production

1960-luvun seksuaalinen ja moraalinen vapautuneisuus ilmeni kotimaisessa elokuvassa niin elokuvan muodon kuin sisällönkin tasoilla.

Keskeinen, suuntaa antava elokuva oli tuolloin Mikko Niskasen ohjaama Käpy selän selän alla (1966), intiimi ja rohkea rakkauselokuva nuoruuden kesästä ja rakkauden etsinnästä.

Niskasen elokuvakerronta ilmaisi voimakkaasti uudenlaista spontaanisuutta ja tunteiden lähilukua kotimaisessa elokuvassa.

Kerronnan lähtökohtana oli ajankuva ja sen näkyminen moraalin ja tunteiden tasoilla. Tämä vaikutti myös elokuvan ilmaisukieleen.

Mikko Niskasen (1929-1990) merkitys erityisesti näyttelijöiden tarkkavaistoisena ohjaajana on vuosien myötä vain kirkastunut.

Erityisesti nuoren ihmisen olemusta ja identiteetin etsintää Niskanen on kuvannut ehkä herkimmällä ja aidoimmalla tavalla suomalaisessa elokuvassa. Niskasen tavassa kuvata eroottisia kohtauksia on vahvaa tunnetta ja rakkauden ainutkertaisuuden elämystä, ei koskaan falskiutta. Nykyisestä kotimaisesta elokuvasta tällainen autenttisuus valitettavasti puuttuu.

Elokuvaneuvos Kari Suomalainen on nimennnyt Niskasen kiistellyn ja aliarvostetun Asfalttilampaat-elokuvan (1968) yhdeksi parhaista kotimaisista rakkauselokuvista.

Asfalttilampaat on moderni melodraama "hullusta rakkaudesta". Tarina on kerrottu voimakkailla lähikuvilla, ja sitä tähdittävät upeasti Kirsti Wallasvaara ja Eero Melasniemi. Elokuvassa on kirkossa tapahtuva kohtaus, jossa pääparin nurkkaan ajettu rakkaus on havainnoitu samalla intensiteetillä ja kuvakulmalla kuin Nicholas Rayn,hullun rakkauden kuvaajan, klassikkoelokuvassa He elävät öisin (1949).

Jörn Donnerin kaksi 1960-luvun lopulla ohjaamaa elokuvaa Mustaa valkoisella (1968) ja Sixtynine 69 (1969), olivat aikoinaan "seksuaalisesti rohkeita". Nyt niiden mielenkiinto on paljolti muualla, elokuvien välittämässä ajankuvassa, sosiologisessa ja sosiaalipsykologisessa havainnoinnissa, ajankohdan dokumentaatiossa.

Mustaa valkoisella -elokuvassa (1968) Donner esittää jääkaappien myyntitykkiä, myyntipäällikkö Juha Holmia, joka joutuu matkustamaan "työmatkalle" Lappeenrantaan. Illalla hän pistäytyy nakkikioskilla: "Kolme nakkia ja paljon sinappia." - Ainoastaan Jörn Donner pystyy artikuloimaan tämän repliikin dramaturgisesti oikealla ja unohtumattomalla tavalla.

HANNU WAARALA