KAT FALLS - Veden alla

KAT FALLS

Veden alla

Suom. Arja Gothoni. Tammi 2011. 319 s.

Amerikkalaisen Kat Fallsin esikoisteos Veden alla imaisee mukaansa. Seikkailuhenkinen romaani kuvaa ekokatastrofin kokenutta maailmaa. Meren pinta on noussut, ja maailman maa-alueiden pinta-ala on pienentynyt rajusti. Ihmiset etsivät uusia mahdollisuuksia veden alta.

Fallsin kerronta on sopusuhtaisen toimintapainotteista. Teoksen minäkertoja Ty on 15-vuotias nuorukainen, jonka kautta lukija saa tiiviin kosketuksen elämään pinnan alla.

Näkökulmaa "Yläpuolella", eli maan päällä asuvien elämään tarjoaa Gemma, joka on tullut vedenalaiseen maailmaan etsimään veljeään. Ty ei ole koskaan tavannut ketään Gemman kaltaista, ja Gemmalle vedenalainen maailma on yhtä aikaa käsittämättömän hieno sekä pelottava paikka.

Tarina keskittyy Tyn ja Gemman keskinäiseen suhteeseen ja siirtokunnan elämään nuorten näkökulmasta. Miksi siirtokunnat elävät yläpuolisen maailman orjuudessa? Miksi niiden asukkaita pelätään? Mihin Gemman veli on kadonnut?

Fallsin esikoisteos herättelee lukijaa elämän monimuotoisuuteen sekä siihen, että sydämen kuunteleminen voi vaikeuksista huolimatta avata oven parempaan tulevaisuuteen. Tervehenkinen ja oivaltava kertomus on suositeltavaa lukemista seikkailunnälkäisille.

MARIA LOIKKANEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.