KOHTI UUTTA (AWAY WE GO)

KOHTI UUTTA (AWAY WE GO)

Sam Mendesin tuorein elokuva Kohti uutta on aivan muuta kuin edeltäjänsä Revolutionary Road. Kun Revolutionary Road pureutui intensiiviseen ja piinaavaan aviohelvettiin tähtinäyttelijöiden siivittämänä, Kohti uutta kiitää kotikutoisena ja hillittömän hauskana raaputellen elämän kipupisteitä. Näyttelijät eivät ole supertähtiä, mutta uskomattoman hyviä. Henkilöt ovat tavallisia, kiinnostavia ja puoleensavetäviä.

Elokuvat kuitenkin kiertävät samaa keskiötä, onnen haurautta ja elmän ennakoimattomuutta. Burt ( John Karsinski) ja Verona ( Maya Rudolph) ovat vähän yli kolmekymppinen lasta odottava pariskunta. Tulevan lapsen myötä he alkavat nähdä itsensä ja kiinnekohtansa elämässä toisin silmin, joten he päätyvät etsimään sijoituspaikkaa uudelle syntyvälle perheelleen. Kiertäessään sukulaisiaan ja ystviään he kohtaavat kauhugallerian perheitä ja ihmisiä, jotka työntävät heitä lähemmäksi omaa oivallusta.

Rudolphin hämmentyneet kasvot ja levollinen olemus ovat elokuvan vangitsevinta antia. Sam Mendes on visionäärinen ohjaaja. Hän kutoo kuviin ja henkilöihinsä paljon vihjeitä ja tarinoita, jotka eivät ole puhutun kielen vallassa. Pääpari käsi kädess lentokentän liukuhihnalla tai aseman turbulenssissa on kuin viimeinen rakkauden linnake maailman vinoutuneessa melskeessä.

On uskomattoman vapauttavaa katsoa hauskaa ja viisasta elokuvaa, jossa ei tapahdu yhtään rikosta eikä musertavaa onnettomuutta. Ihan tavallista vain, ja hersyvää.

Pauliina Siekkinen

Ohjaus: Sam Mendes. Rooleissa: John Karsinski, Maya Rudolph, Jeff Daniels, Maggie Gyllenhaal, Allison Janney, Chris Messina. Tyylilaji: Draamakomedia (K11).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.