KOTKA (The Eagle)

Kotka (The Eagle)

Eletään vuotta 140 eaa Pohjois-Britanniassa. Nuori kenturio Marcus Aquila ( Channing Tatum) saapuu johtamaan roomalaissotilaiden linnoitusta. Hänen isänsä toimi aikoinaan samoissa hommissa, mutta isän yhdeksäs legioona katosi Skotlannin vuorille jälkiä jättämättä. Hadrianuksen valli erottaa tunnetun ja tuntemattoman maailman toisistaan.

Marcus on taitava sotapäällikkö, joka tavoittaa nopeasti miestensä kunnioituksen. Kun Marcus loukkaantuu pahasti taistelussa, hänen rohkeuteensa palkitaan. Hän saa myös kunniakkaan eron armeijasta, koska sotilaaksi rammasta miehestä ei enää ole.

Kun Marcus pelastaa brittiläisen alkuasukkaan Escan ( Jamie Bell) hengen, Escasta tulee Marcuksen orja. Marcus ja Esca matkustavat yhdessä Hadrianuksen vallin tuolle puolen etsimään kadonneen legioonan rautaista kotkaa. Kotka symbolisoi kaikkea sitä, mitä Rooman mahtava valtakunta edustaa.

Kotka ei ole mikään uusi 300, vaan elokuva panostaa realismiin. Tosin roomalaiset eivät ilmeisesti aikoinaan puhuneet englantia. Paikalliset alkuasukkaat sen sijaan puhuvat aitoa gaelia.

Mahtipontisen alun jälkeen elokuva keskittyy Marcuksen ja Escan suhteeseen. Kumpikin mies halveksii toisen kulttuuria ja pitää sen edustajia oman kansansa murhaajina.

Jälleen kerran lukuisia ihmisiä tapetaan maailman turhimman syyn vuoksi, typerän miehisen kunniakäsityksen. Tämä itseni on vaikea käsittää, varsinkin kun elokuva suorastaan hurraa moiselle käytökselle.

MARKO AHONEN

Ohjaus: Kevin MacDonald. Pääosissa: Channing Tatum, Jamie Bell. Tyylilaji: seikkailudraama (K15).