Kaappari

Kaappari

Suomen ensimmäinen lentokonekaappaus tapahtui 30. syyskuuta 1978. Teon takana oli epäonnistunut liikemies Aarno Lamminparras. Lentokone oli matkalla Oulusta Helsinkiin.

Aleksi Mäkelän ohjaama Kaappari ei kerro tuota tarinaa mahdollisimman tarkasti tositapahtumiin perustuen. Paremminkin todellisuudesta on saatu inspiraatio elokuvaan. Tämä onkin järkevintä. Kaappari ei ole dokumentti, vaan draamaelokuva, jonka tehtävä on viihdyttää, ei opettaa katsojaansa.

Lamminparrasta esittää Kari Hietalahti. Aake Kalliala on jämäkkä ja humaani lentäjä, elokuvan harvoja draamallisia tukipilareita. Jussi Vatanen esittää naisiinmenevää apupilottia. Parhaiten onnistuu puolisattumalta keskelle kaappaustilannetta joutuvaa verojuristia näyttelevä Hannu-Pekka Björkman.

Harmi, että mainiosta ja suomalaisittain omaperäisestä aiheesta ei ole saatu aikaan tämän parempaa elokuvaa. Kaappari ei ole tarpeeksi hauska komediaksi eikä tarpeeksi jännittävä jännäriksi. Kaapparia vaivaa omituinen tyylitajuttomuus. Ihan kuin tekijät itsekään eivät olisi tienneet, millaisen elokuvan haluavat.

Varsinkin naurut ovat todella halpoja ja helppoja. Tapahtumat on esimerkiksi siirretty syyskuulta pitkäperjantaihin pelkästään siksi, että sillä varjolla voidaan heittää pari munavitsiä. Aikuiset ihmiset! Hävetkää vähän.

Jännityspuoli ei toimi, koska päähenkilöstä on mahdotonta välittää.

Juuri kun Lamminparras ei ole pariin sekuntiin rasittava ja säälittävä luuseri, hän palaa jälleen itsesääliin. Lamminparras vie pistoolin monta kertaa ohimolleen, leualleen ja lopulta suuhunsa. Katsoja toivoo, että mies todella vetäisi liipaisimesta, niin päästäisiin tuostakin riesasta eroon.

Se että elokuvassa ryypätään jatkuvasti, ei ole niin hauskaa kuin pitäisi muka olla. Kaappari kertoo yhtä paljon alkoholista kuin lentokonekaappauksesta, mutta ei siitäkään oivaltavasti.

Oikeastaan koko kaappaus tapahtuu vain siksi, että Lamminparras on kännissä. Se saattaa olla tositapahtumien suhteen jopa totta, en tiedä, mutta draamallisena motiivina humala on äärimmäisen tylsä ja helppo veto.

Toki elokuva esittää toisenlaisen motiivin, mutta valkokankaan tapahtumien perusteella känni vaikuttaa paljon selkeämmältä Lamminparrasta liikuttavalta voimalta.

Elokuva myös mokaa mahdollisuutensa tehdä huumoria tosielämän poliitikoista. Aidan matalinta kohtaa käytetään tässäkin.

Presidentti Kekkonen on aivan ulkona kaikesta, seniili vanhus. Ulkoministeri Väyrystä kiinnostaa enemmän itänaapurin nuoleskelu. Pääministeri Sorsa janoaa verta ja suoraa toimintaa.

Elokuvan päätyttyä jäin raivon valtaan, koska Kaappari väistää velvollisuutensa viedä tarina tyydyttävään loppuratkaisuunsa suorastaan raukkamaisella tavalla. Viimeinen kohtaus ei ole hauska, sympaattinen tai kekseliäs. Se vain on yksi helppo veto lisää muiden jatkoksi.

Ohjaus: Aleksi Mäkelä. Päärooleissa: Kari Hietalahti, Aake Kalliala, Jussi Vatanen, Elina Keinonen, Hannu-Pekka Björkman, Merja Larivaara. Draamajännäri: jännärikomedia. K7.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.