Kaari Utrio - Oppinut neiti

KAARI UTRIO

Oppinut neiti

Amanita 2011. 431 s.
On ihanaa, että meillä on Kaari Utrio! Vaikka 31 romaanin tuotannossa on luonnollista epätasaisuutta, kokonaisuudessaan kyse on valtavan arvokkaasta historiaromaanien kokoelmasta.

Utrion kaunokirjallinen tuotanto suurimmalta osaltaan lämmittää, koskettaa ja viisastuttaa lukijaansa.

Kun päähenkilö usein on nainen, saavat lukijatkin - naiset - katsoa itseään yhtä aikaa edestä ja takaa upeissa historiallisissa puvuissa.

Tämän syksyn uutuus, Oppinut neiti, vie Pietarista Lapin kautta Helsinkiin 1800-luvun alussa. Henkilöitä ei ole kovin paljon, mutta heissä on yksilöllisyyttä ja luonnetta.

Itse Smolnan koulussa opin saanut neiti Sofia Malm on suorasukainen ja sanoo usein jopa vaarallisen kärkevästi. Hänelle Suomen nykyaika Venäjän autonomisena tasavaltana on liian vanhanaikainen; säätyjärjestelmä pakottaa elämään tavalla, jota ei voi sietää.

Onneksi pitkä jakso veljen luona Lapissa tuo kaivattua vaihtelua. Kun kaikkialla on hätää ja puutetta, ei kukaan moiti toimeliasta neitiä. Kun vielä tutkimus- ja piirustusmatkalle lähtenyt Silvan paroni pelastetaan lumimyrskystä pappilan lämpimään, on kuin säädyt olisi heitetty romukoppaan ja seikkailu alkanut.

Elävää ajankuvaa

Tarinoinnin lomaan on uitettu raudankovaa faktaa elämästä 1800-luvun Suomessa. Jokaisella naisella oli holhooja, joka päätti asioista! Raha oli kummajainen, vaihtokaupalla elettiin.

Palvelusten vaihto oli melkein salatiedettä; jos tarjoan kyydin kirkolle, minkä palveluksen kyyditty on velkaa - ehkä halkomotin marraskuussa, kutsun tanssiaisiin tai juorun ministerivaltiosihteerin vastaanotolta?

Tieto henkilöistä, varsinkin ylhäisistä oli todellista valtaa, ja omaa palvelusväkeä saatettiin antaa suuriin kartanoihin piioiksi, jotta saataisi kätevä tietokanava kartanon tapahtumiin.

Yhteisöllä oli satoja silmäpareja ympäri pitäjää, puhelimia ei ollut, mutta kaikki tiedettiin, pantiin muistiin ja suurenneltiin. Ei ollut sitä telkkariakaan, joten oman kylän nuoret elivät "salattua elämää" vanhempien rouvien silmien alla.

Avioliitto oli taloudellinen toimi, jossa turvattiin omaisuuden säilyminen ja perillisen syntyminen. Tätä voisi luulla kyynisyydeksi, mutta sitä se ei ollut. Rahaton yhteiskunta toimi juuri näin.

Lapista Helsinkiin

Sofiakin haluaisi perehtyä tuohon uuteen kummajaiseen - rahaan. Aavistaako hän siinä tasavertaisuuden siemenen?

Näitä sangen kiinnostavia teemoja Kaari Utrio kuljettaa leppoisan tarinankerronnan lomassa. Lapin eksoottinen elämä tarjoaa kuvan siitä, millaista voisi olla tasa-arvoinen oleminen, mutta Helsingin tanssiaissesonki taas muistuttaa mieleen, mikä oli vallassa oleva todellisuus.

Oppinut Sofia osaa lohkaista lauseen, joka mykistää seurueen, mutta hänen on myös pantava suunsa tiukasti suppuun ennen asioiden järjestymistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Jyväskylässä vietetään todellista jazzin superviikonloppua – tätä kaikkea on luvassa

RSO:n ja Hannu Linnun Saariaho-levy sai Grammy-ehdokkuuden – RSO:n levytys ehdokkaana ensi kertaa

Tanssisali Lutakon kohtalon vuosia käsittelevä Taistelu Lutakosta -dokumentti löytyy nyt Youtubesta – "Palautteen perusteella elokuva antaa voimaa ja tarmoa kansalaisvaikuttamiseen"

Ja lopuksi kaikki tanssii – Katso kuvat vuorokauden kestävästä Jyväskylän sydän 24 -kulttuuritapahtumasta, joka on ollut välillä jopa liian suosittu

Keski-Suomen museon avajaisten ajankohta selvisi: siirtyi joulukuulta helmikuulle

Jyväskylän kaupunginteatterissa starttasi keskiviikkoaamuna 24 tunnin kulttuurifestivaali – yöllä voi vaikka nukkua installaatiossa

Levyarvio: Hyvin tehtyä musiikkia lapsiperheille – leikkimistä ei saa unohtaa, Tuomo Rannankari muistuttaa

"Honiini" ei kuulosta yhtä hyvältä kuin "hobitti", päätti kääntäjä Kersti Juva 1970-luvulla, ja loppu on historiaa

Sinfis soittaa musiikin Charlie Chaplinin Sirkus-elokuvaan lauantaina – Mykkäelokuvan ikoni Chaplin sulatti sydämet kulkurihahmollaan

Kurjien kelien ystävä Edu Kettunen kirjoittaa tuulesta ja sateesta tunnelmaa lauluihin – Pitkän uran tehnyt muusikko keikalla lauantaina Popparissa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.