Kadonneiden repliikkien metsästäjät

KESÄTEATTERI

TEATTERI INTO

Malja uudelle elämälle

Ensi-ilta 5.7.2008 Virroilla

Pienillä paikkakunnilla kesäteatteriesitys kokoaa kylän monet aktiviteetit yhteen. Parhaimmillaan siitä syntyy monipuolinen kylätapahtuma, jossa paikalliset taitajat saavat tuotoksiaan esille: käsitöitä, kotileivonnaisia, omakustanteita, erilaisia taidenäyttelyitä...

Virroilla koetaan ennen näkemättömän viihdyttävä väliaika: missään ei ole moista tarjoilupöytää ja salissa tauon aikana elävää musiikkia! Yleisön hemmottelu on pääasia, siltä tuntuu. Siltä, että on odotettu ja tervetullut.

Miksi samaa huolellista valmistautumista ei osoiteta näyttämöllä? Katsoja maksaa kuitenkin ennen muuta teatteriesityksestä.

Teatteri Into pyrkii esittämään musiikillisen huvinäytelmän Malja uudelle elämälle, joka on koostettu Teuvo Ruohorannan teksteistä. Ihan hilipatahippan-näytelmästä ei ole kyse, vaan tekstissä on teemoja, joiden syventämiseksi näyttämöllä pitäisi tehdä ilmaisullisesti jäntevää työtä.

Ohjaaja Jaana Kallio toteaa upeassa (!) käsiohjelmassa, että näyttelijöissä oli tänä vuonna valinnan varaa - sitä suuremmalla ihmetyksellä miettii syitä, jotka johtivat ennen näkemättömään sekoiluun tekstin kanssa. Vuorosanoja etsitään läppäriltä, lavasteista... ja kuiskaaja esittää lopulta suuren pelastajan roolin.

Näytelmän rakenteessa on musiikkinumeroita, jotka raamittivat kohtausten tematiikkaa: ihmissuhteita ja moraalia. Rohkeampi heittäytyminen laulun esittämiseen kohottaisi intensiteettiä merkittävästi. Kun ollaan näyttämöllä, laulamista tärkeämpää on laulun esittäminen. Toki äänessä pysyminen on edellytys, se kannattaa vastaisuudessa ottaa huomioon myös.

Parasta musiikkishow'ta kuin myös eläytyvää esittämistä tarjoaa Sari Nuora-Sihvonen juopottelevana ruustinnana. Hienoa työtä reagoinnin, elekielen ja äänenkäytön osalta! Samoin aerobic-ohjaajana Leila Nuottiaho osoittaa esittämisen rentoutta ja vapautuneisuutta nuoresta iästään huolimatta. Tässä on tulevaisuuden näyttämön tähti!

Kaikkinensa tunnelma Jukolan juhlasalissa on kuin entisaikojen iltamista. Piskuisella näyttämöllä näyttelijät kasvavat miltei jättiläiskokoon ja täyttävät tilan hauskasti. Valoratkaisut toimivat perinteisesti ja niukka lavastus onnistutaan muuttamaan eri tiloiksi vain pienillä nikseillä.

JORMA POLLARI

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.