Kahdeksan muusikkoa tavoittelee 40 000 euron juhlapalkintoa

Tekijänoikeusjärjestö Gramex juhlistaa 40-vuotista taivaltaan myöntämällä 40 000 euron palkinnon suomalaiselle musiikkialan edustajalle. Tunnustusta tavoittelee kahdeksan ehdokasta. Joukossa ovat muun muassa klarinetisti Kari Kriikku, Honey B & T-Bones -yhtyeestä tuttu Aija Puurtinen ja huuliharppuyhtye Sväng. Palkinto voidaan jakaa enintään neljän ehdokkaan kesken.

Ehdolla ovat myös vanhan musiikin yhtye Battalia, kaustislainen musiikkipedagogi Mauno Järvelä, kapellimestari Riku Niemi, muusikko Lasse Kurki ja muusikko Sami Sänpäkkilä.

Palkinnon saajan tai saajat päättää tammikuun lopulla raati, johon kuuluvat Gramexin hallituksen puheenjohtaja Risto Ryti, Taiteen keskustoimikunnan puheenjohtaja Hannu Saha sekä kulttuuritoimittajat Antti Eerola, Pirkko Kotirinta ja Minna Lindgren.

Vanhan musiikin taitureita ja huuliharpputohtoreita

Battalia on parikymmenvuotisen uransa aikana tehnyt 1500-1700-lukujen musiikkia tutuksi suomalaisyleisölle. Mauno Järvelä on luonut kansanmusiikin pohjalta oman näppäri-musiikkikasvatusmetodinsa, joka kasvattaa alati suosiotaan.

Riku Niemi luotsaa nimeään kantavaa korkeatasoista orkesteria ja kiertää sen kanssa ympäri maata vailla julkista tukea. Kari Kriikku on kansainvälisesti arvostettu, monipuolisuudestaan ja tyylitajustaan tunnettu virtuoosi.

Lasse Kurki tunnetaan omasta Lemonator-yhtyeestään, minkä lisäksi hän on vaikuttanut muun muassa Egotrippi- ja Von Hertzen Brothers -yhtyeiden taustalla. Aija Puurtinen taitaa rytmimusiikin paitsi laulajana ja basistina, myös pedagogina.

Sami Sänpäkkilän pienlevy-yhtiö Fonal Records tuottaa marginaalitaidetta rockin ja folkin reuna-alueilta. Huuliharppuyhtye Svängissä soittaa muun muassa huuliharpusta tohtoriksi väitellyt Jouko Kyhälä, joka muun bändin kera levittää instrumenttinsa ilosanomaa jo yli Suomen rajojen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.