Kahden surullisen nuoren tarina

REMEMBER ME
Katkeransuloinen tarina kahden nuoren rakkaudesta sijoittuu vuoden 2001 New Yorkiin. Menetyksiä kokeneet nuoret löytävät elämänilonsa uudelleen.

Allyn ( Emilie de Ravin, Lost) äiti on murhattu kymmenen vuotta sitten hänen silmiensä edessä. Tylerin ( Robert Pattinson) veli on tehnyt itsemurhan. Hankaluuksia kerjäävän pojan painolastina on myös riitaisa isäsuhde ( Pierce Brosnan).

Allen Coulterin ohjaamassa draamassa nuorten rakkauden ja perhe-elämän kuvaus on liitetty taitavasti toisiinsa. Menetyksen ja elämän sattumanvaraisuuden teemojen kautta tarina nostetaan nuorisoromanssia yleisemmälle tasolle. Monia tv-sarjoja ( Sinkkuelämää, Sopranos) sekä elokuvan Hollywoodland (2006) ohjannut Coulter osaa imaista katsojan tarinan pyörteisiin.

Irlantilaisamerikkalaisten perheiden elämää kuvataan sympaattisesti ja tätä kautta päähenkilöihin saadaan harvinaista syvyyttä. Kapinointia ja hulinointia ei ole siivottu pois, mutta toteutus on jotain muuta kuin American Pie:ssa.

Joidenkin mielestä Remember Me mässäilee traagisuudella, koska siinä tavallisten ihmisten niskaan kaadetaan paljon murheita. Mielestäni henkilökuvat ovat uskottavia, sillä kyllä ihmiset menettävät läheisiään ja traumatisoituvat siitä.

Kritiikki osuu kuitenkin oikeaan siinä, että käsikirjoitusta olisi voinut keventää. Monessa kohtauksessa yritetään liikaa todistella parikymppisten maailmantuskaa outojen jorinoiden ja raivoamisen kautta. Twilight-saagan vampyyritähti Pattinsonin taitavasti tulkitsema Tyler olisi katu-uskottava vähemmän synkkänäkin. Toisaalta, melankolia istuu tähän näyttelijään, jolla on kapinallisen habitus.

Tunsin sympatiaa kaikkia muita paitsi Allyn kliseistä poliisi-isää ( Chris Cooper) kohtaan. Kliseisyyttä hipoo myös Brosnanin esittämä kiireinen isä, jota Tyler syyttää välinpitämättömäksi. Henkilö paljastuu kuitenkin odotettua sävykkäämmäksi.

Hyvin tehty elokuva nostaa tunteet pintaan eikä aliarvioi katsojaa. Loppuratkaisu tuli ainakin itselleni yllätyksenä. Sitä edelsi ahdistava jännitys.

Ohjaus: Allen Coulter. Rooleissa: Robert Pattinson, Emilie de Ravin, Chris Cooper, Pierce Brosnan ja Lena Olin. Tyylilaji: draama (K13).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.