Kaija Rantakarille Kalevi Jäntin palkinto – "Taidokkaasti virtaava runoelma, upea kieli"

Runoilija Kaija Rantakari on voittanut Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinnon runokokoelmallaan Koko meren laajuus (Poesia). Helsinkiläinen Rantakari asui aiemmin Jyväskylässä.

18000 euron palkintoja myönnettiin neljä. Rantakarin lisäksi palkinnon saivat Silvia Hosseini, Susinukke Kosola ja Maija Sirkjärvi.

Kalevi Jäntin säätiön vuotuiset palkinnot on tarkoitettu nuorten kirjailijoiden tukemiseksi.

Koko meren laajuus on Kaija Rantakarin (s. 1984 Tuusulassa) toinen runokokoelma. Teos on palkintoperusteiden mukaan taidokkaasti virtaava runoelma rakkaudesta ja seksuaalisesta halusta.

"Rantakari tutkii hengittävien fragmenttien kautta runon muotoa ja säkeiden välistä tilaa, sitä, mitä ei sanota. Teoksen kieli ja metaforat ovat ajattomia: erotiikka ja aistivoimainen rakkaus vertautuvat meren liikkeeseen, rantoihin, vuorovesiin, aaltojen rytmiikkaan, jota säkeet ja säkeiden välit jäljentävät. Koko meren laajuus on tyylikkäästi hengittävä kokonaisuus jossa upean kielen kautta soivat ruumiillinen kaipuu, läheisyys ja halu, toisen kohtaaminen. "Olemme ikkunoita, emme peilejä", kuten kokoelma viisaasti toteaa."

Keskisuomalaisen kirja-arvion mukaan Rantakarin teoksessa on poissaolon ja läsnäolon yhteistä keinuntaa, ”korvat täynnä kohinaa”. Kriitikko Teppo Kulmalan mukaan teoksen vaikutelma on tarttuva, huojuttava, aavistuksenomainen, aava ja intiimi.

paitasi napit sormissani /// meduusat silkistä kasattuja tähtiä /// niiden valaisevat tuulenvireet missä tahansa asennossa riittävät navigointiin pimeässä /// meressä /// ei voi erottaa pintaa tai pohjaa (ote teoksesta)

Silvia Hosseini (s. 1982 Teheranissa) palkitaan esikoisteoksestaan Pölyn ylistys (Savukeidas). Teos on säätiön mukaan puhutteleva, "jos ei peräti ärsyttävä näyte nykyesseen lajirajoja paukuttelevasta asenteesta".

"Kokoelma sekoittaa itsetietoisen tyylikkäästi yksityisen ja yleisen kulttuurikritiikin, korkean ja matalan taidepuheen, ja laittaa lukijansa väittämään vastaan. Mutta myös ihailemaan Hosseinin kaunokirjallista mielipidetaidetta."

Susinukke Kosola (s. 1991 Pietarissa) saa palkinnon runoteoksestaan Varisto (Kosola). Kokoelma on säätiön mukaan erinomainen ja omaperäinen runokokoelma. Teoksen keskeinen teema on identiteetin ongelma.

"Varisto on teos, jonka toistuvia aforistisia helmiä tekee mieli opetella ulkoa ja siteerata. Miten rikas, iloinen kokoelma: älyn leikkiä ja sanottavan painoa."

Maija Sirkjärvi (s. 1980 Lapualla) palkitaan novellikokoelmasta Barbara ja muita hurrikaaneja. Teos virkistää suomalaista novellia raikkaasti, säätiö toteaa.

"Kokoelman yksitoista kertomusta vie lukijan arkisen tavanomaiseen maailmaan, joka yhtäkkiä alkaa huojua, kun siihen tunkeutuu väkivaltaisesti, kauhistuttavasti ja humoristisesti jokin outo, kummallinen elementti."

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .