Kajaani - Ville Ranta

VILLE RANTA
Kajaani
Asema 2008

Oululaista Ville Rantaa ja tamperelaista Tiitu Takaloa yhdistää ainakin kaksi asiaa: molempien sarjakuvateoksia on julkaistu ulkomailla - ja kumpikin joutuu tuon tuostakin selventämään sarjakuviensa suhdetta todellisuuteen.

Ville Rannan Kajaani on sarjakuvan muotoon tehty romaani Elias Lönnrotin elämästä. Vastaavia historiallisia sarjakuvatulkintoja on tehty aiemminkin, mutta Kajaani kurkottaa pidemmälle vakavan kirjallisuuden suuntaan kuin yksikään toinen kotimainen sarjakuvateos. Ehkä juuri siksi Ranta kuulostaa epävarmalta ja jälkisanoissaan selittelee keksityn aineiston yhdistämistä kansalliskirjailijan elämään. Romaanikirjailijat myhäilisivät vain partaansa.

Tarina sijoittuu aikaan, jolloin Lönnrot toimi Kajaanin piirilääkärinä. Lönnrotin elämä on täynnä ongelmia: toistuvia maanomistuskäräjiä, velkoja, hulttioveli ja manipuloiva äiti, suhde maaviskaalin vaimoon ja kaipuu Karjalaan, minne hän aika ajoin vetäytyi runonkeruumatkoilleen.

Ranta on mainio kertoja. Kohtausten sisäiset jännitteet ja huumori pitävät lukuinnon korkealla läpi koko teoksen. Piirrokset saattavat ensivilkaisulla näyttää sutaistuilta, mutta lukiessa huomio kiinnittyy ennen kaikkea toimivaan kuvakerrontaan. Ilmeikkäät hahmot tarvitsevat vähän dialogia, ja mahdollistavat ohipuhumisen sekä epäluotettavan kertojan.

Monisyinen tarina polveilee pikkujuonten ympärillä ja tarjoaa toistuvia yllätyksiä. Lönnrotin selkärangattomuus on inhimillisellä tavalla koskettavaa ja helposti samastuttavaa.

TIITU TAKALO Jää Suuri Kurpitsa 2008

Tiitu Takalon sarjakuvakokoelma Jää ilmestyi samaan aikaan, kun hänen edellinen albuminsa Kehä ilmestyi ruotsiksi nimellä I ringen.

Takalo osaa siirtää todellisuuden juonen kaarelle niin, että syntyy eheitä tarinakokonaisuuksia. Jää on täynnä nokkelia huomioita ihmisistä ja ympäristöstä; kuten jäällä ihminen on vapaa: siellä voi itse valita reittinsä eikä tarvitse pelätä eksyvänsä.

Yhteiskuntakritiikki ja naisen asema ovat toistuvia teemoja Takalon töissä. Ei tarvitse sietää -tarinassa totutut sukupuoliroolit on riisuttu kehyksistään ja asiat on käännetty nurinniskoin: mitä jos känniset rouvat tekisivät rasvaisia ehdotuksia nuorille miehille ja moottoriöljyä myytäisiin puolialastomien miesten kuvilla? Tulisiko yleislakko, jos miesten palkat pudotettaisiin naisten palkkojen tasolle?

Takalo ei ole jämähtänyt tiettyyn piirrostyyliin. Hän tekee koko ajan uusia tekniikka- ja muotokokeiluja: kynät, liidut, akvarellit ja värilliset paperit vaihtuvat luontevasti tarinan mukaan.

Kokoelman sarjakuvanovellit ovat inhimillisiä. Kadun miehet ja naiset saavat kasvot ja äänen. Hylkäävät deitit ja krapula-aamut kelpaavat sarjakuvan aiheiksi siinä missä isä ja matkatkin. Teoksesta tulee hyvä mieli. Tuntuu, että joku välittää asioista, uskaltaa ja haluaa sanoa sen ääneen - tehdä jotain.

PETRI HANNINI

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.