Kalevi Kiviniemi – Organ Magic

Vastikään Motorgan-konserteissa Lahden urkuviikkoa kohahduttanut, Jyväskylä Sinfonian kanssa syyskuussa klassisemman ohjelmiston parissa kuultava Kalevi Kiviniemi on ajankohtainen myös levyjulkaisullaan.

Urkutaiteilijan tuore cd tuo maailman urut olohuoneeseen – tai minne kukakin ne haluaa virittää. Kaikkiaan 28 raidan kokonaisuus sisältää pääasiassa Kiviniemen instrumentilleen sovittamia, mutta myös alunperin uruille sävellettyjä kappaleita. Säveltäjänimiä on Bachista Wagneriin. Mukana on jo julkaistua, mutta myös muutama aiemmin julkistamaton taltiointi.

Sävelkuvat tarjoavat välähdyksiä niin Kiviniemen urkukohteisiin tekemiltä tutkimusmatkoilta kuin vuonna 1988 alkaneelta levytystaipaleelta. Kuulija saa mahdollisuuden puikkelehtia musiikkityylistä ja tunnelmasta toiseen virtuoosin varmalla johdatuksella. Useammankaan pyörityksen jälkeen yhtään soivaa etappia – edes tuhannesti versioituja taiturinumeroita – ei tee mieli sivuttaa.

Levystä muodostuu mielikuvitusta kutkuttava nuuhkaisu urkusoinnin historiaan sekä kuuntelukulmaa avartava katsaus soittimen monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Tiedonjano herää: Ollapa ohessa myös perinpohjaista tarinaa kulloinkin käsillä olevista instrumenteista!

Organ Magic nimenä ei ole liioiteltu. Taikuudeksi riittäisi jo Kiviniemen loihtima kiistattoman autenttinen historian havina. Muun muassa maailman vanhimmat, yli 600-vuotiaat Sveitsissä yhä soitettavissa olevat urut herätetään pari–kolme sataa vuotta nuorempiin William Byrdin ja Michel Corretten säveliin. Jyhkeät Wurlizer-teatteriurut perkussioäänikertalisukkeineen puolestaan viskaavat tuokioiksi elokuvan illuusioon muun muassa Charlie Chaplinin Bombayssa.

Henri Nibellen Toccata Rouenin katedraalin historiallisella Cavaillé-Coll-instrumentilla ja Kiviniemen Fantasia Hatsaturjanin Spartacuksen Adagiosta teksasilaisen baptistikirkon uudehkoilla uruilla luovat erityistä ajattomuutta. Lapuan tuomiokirkon soitin ja lisätehosteet siirtävät puolestaan Porilaisten marssin kajahtelemaan nykyisyyttä.

Suomalainen mieltää herkästi urut yksinomaan kirkkosoittimeksi. Kiviniemen levy muistuttaa, että samainen insinööritaidon ihme ja sinfonisuuteen saakka ilmaisuvoimainen instrumentti on vastannut tietyssä historian vaiheessa myös teatteriorkesterin tehtävästä ja kuuluu ympäri maailmaa ajanmukaisimpien konserttisalien varustukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Keuruulla tapahtuu Suomen kuvataiteen päivänä perjantaina –  tarjolla residenssitaiteilijoiden työskentelyä, vuosinäyttelyn avaus sekä avoin maalaustapahtuma

Teatteriarvio: Jukka Rasila ja Jaana Saarinen eivät kursaile Kartanon Kievarin vierailunäytelmässä – Piru naiseksi on häpeilemätön ja ronski

Kuuden keskisuomalaisen kuvataiteilijan yhteisnäyttely Taidetila Toinilassa

Jyväskylän Kesä pysyi pisimpään yhtäjaksoisesti järjestettynä pohjoismaisena kulttuurifestivaalina – "Oli valtavan hienoa nähdä ja kuulla ihmisten ilo"

Suomen museoihin odotetaan kesän aikana ennätysmäärää kävijöitä

Taiteilija Virpi Lehto sulatti pakastimensa ja alkoi maalata – akvarellimaalaukset ovat päiväkirja koronakeväältä

Runokävely vei 70 runojen ystävää säkeiden jäljille Jyväskylän luontoon – ainutlaatuisesta tapahtumasta jäi puuttumaan vain yksi asia

Levyarvio: Anna Dantchev kulkee omia ja Balkanin polkuja

Kuuntele jyväskyläläinen luontosuhdetta käsittelevä ääniteos ja osallistu yliopiston tutkimukseen

Taiteilija Maria Pihl ei laske työhön käyttämäänsä aikaa – "Ei ole väliä, meneekö 27 vai 270 tuntia"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.