Kalevi Kiviniemi: Intrada: Jean Sibelius home church organ

Kalevi Kiviniemi

Intrada: Jean Sibelius home church organ

Fuga

Intrada: Jean Sibelius home church organ -äänitteen on tuottanut Hämeenlinna-Vanajan seurakunta iloksi omille seurakuntalaisilleen. Kalevi Kiviniemen uuden levyn musiikki koostuu barokin ajasta aina aikamme musiikkiin. Osittaisena punaisena lankana on musiikki, jota Sibelius on voinut kuulla kotikirkossaan.

Yksi hieno esimerkki on ihastuttava J. A. Reincken Fuga g-molli. Reincken oli eräs suurista esikuvista myös J. S. Bachille. Kiviniemen valitsemat herkät äänivalinnat korostavat teoksen intiimiä tunnelmaa.

Varsin viehättävä on tunnelma myös tuntemattoman säveltäjän pienessä My Lady Careys Dompe -teoksessa. Samaa henkeä jatkavat J. Pachelbelin Toccata e-molli ja A. Vivaldin Andante ’De torrente’ dal Dixit sekä romanttiselta kaudelta J. Brahmsin Es ist ein Ros’ entsprungen, joka saa varsin henkevän tulkinnan.

Levyn alkupuoli esittelee monipuolisesti eri maiden barokin ajan musiikkia.

Sibeliuksen Intrada op.111a on varsin merkittävä teos kotimaisessa urkukirjallisuudessa. Se valmistui samoihin aikoihin (1925) kuin seitsemäs sinfonia, mutta suuria yhtäläisyyksiä niiden väliltä ei löydy. Teos saa tyylin mukaisesti hyvin mahtipontisen tulkinnan, jota vaivaa ajoittain lievä epäselkeys paksuissa matalissa äänissä.

A. Sallisen Preludes and Fugues op.95a vuodelta 2012 saa ensilevytyksensä. Teos on alkuaan sävelletty harmonikalle, mutta muunneltu myöhemmin uruille sopivammaksi. Säveltäjä on onnistunut suurenmoisesti. Teos on mielenkiintoisen virkistävä ja saa Kiviniemeltä värikkään tulkinnan. Barokki ja aikamme musiikki lyövät kättä toimivasti. Kiviniemen selkeä näkemys teoksesta luo nautittavan kokonaisuuden.

Improvisaatio Hommage á Igor Stravinsky soi lyömäsoittaja Teuvo Lampisen avustuksella neoklassismin hengessä sisältäen ainakin minulle osittain vieraita elementtejä Stravinskystä puhuttaessa.

Ehyt kokonaisuus päättyy sangen julistavaan tulkintaan Sibeliuksen koraalista Soi kiitokseksi Luojan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.