Kanerva ja yks juttu - Petteri Tikkanen

PETTERI TIKKANEN Kanerva ja yks juttu Like 2007, 64 s.

Petteri Tikkanen teki 1990-luvun lopulla historiaa voittamalla Kemin sarjakuvakilpailun kahtena vuonna peräkkäin. Jälkimmäinen voitto tuli pienen tytön elämää kuvanneella Kanerva-strippisarjalla.

Lyhyitä Kanerva-tarinoita saatiin yksiin kansiin koottuna viime vuonna, ja nyt on vuorossa Tikkasen ensimmäinen albumimittainen tarina. Kanervan mummo tekee kuolemaa, ja Kanerva ottaa asiakseen ystävänsä Eeron kanssa piristää mummon viimeisiä päiviä. Tikkanen kuvaa hienosti lapsen kokemaa tunnemylläkkää. Lähestyvä kuolema tuntuu epäreilulta, kun mummo oli luvannut mennä Kanervan kanssa talvella pilkille. Kyynelsilmin Kanerva sadattelee: "Paska mummo!"

Aivan yhtä herkulliseen tunnelmien ristitulitukseen Tikkanen ei nyt kuitenkaan yllä kuin lyhyissä Kanerva-pätkissään. Hienoa on se, miten hän vetää sopivassa kohdin maton lukijan jalkojen (ja omiensa) alta. Juuri kun meininki uhkaa tähtitaivaan alla mennä turhan siirappiseksi, mummo päättääkin säikäyttää lapset leikkimällä kuollutta.

Tikkasen piirrostyylissä on aimo annos mangaa. Hänen hahmonsa ovat suurisilmäisiä pallopäitä, ja koko albumia leimaa tietty söpöstely.

JUHA MÄKINEN