Kansallisteatterissa nähdään Minna Canth, Rikhard III ja Mielensäpahoittaja

Kansallisteatterin syysohjelma on sekoitus komediaa, draamaa ja kotimaisia romaanidramatisointeja.

Kansallisteatterin suurelle näyttämölle tulee syyskuussa Juha Jokelan komedia Sumu. Se kertoo pienestä teknologiayrityksestä, joka lähtee viemään uutta huippuinnovaatiotaan Venäjälle. Samaan aikaan puhkeaa Ukrainan kriisi.

– Meillä on naapurissamme maa, joka on pelottava ja aggressiivinenkin. Minua on aina kiehtonut vaikean aiheen käsitteleminen komedian kautta, Jokela kertoo.

Näytelmää tähdittävät Timo Tuominen, Kari Ketonen, Jari Karvinen ja Elena Spirina.

Suurella näyttämöllä nähdään marraskuusta alkaen myös Seppo Parkkisen Canth. Se on osittain dokumentaarinen, osittain fiktiivinen draama kirjailija Minna Canthista. Nimikkoroolissa nähdään Cécile Orblin, ja näytelmän on ohjannut Kaisa Korhonen.

– Näytelmässä ollaan teatterin olemassaolon jäljillä, sillä 1800-luvun lopulla syntyi suomalainen ammattiteatteri, Korhonen kertoo.

Mielensäpahoittajasta teatteriversio

Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä nähdään kaksi kotimaista romaanidramatisointia. Tuomas Kyrön Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja on kertomus kaikkien tuntemasta Mielensäpahoittajasta, joka valmistautuu kuolemaan. Ensi-iltaan syyskuussa tulevan näytelmän ohjaa Mika Myllyaho, ja nimikkoroolissa nähdään Vesa Vierikko.

Sen lisäksi Pienellä näyttämöllä on marraskuussa luvassa Miika Nousiaisen romaanista muokattu komedia Juurihoito. Aleksis Meaneyn dramatisointi on komediallinen kahden miehen matkakertomus, joka alkaa hammaslääkäristä.

– Näytelmässä hoidetaan kahdenlaisia juuria. Siinä etsitään sukua ja liikutaan vaikka missä. Se käy jopa surrealismin ja maagisen realismin puolella, Meaney kertoo.

Shakespearea ja mediakritiikkiä

Willensaunassa nähdään lokakuussa Kristian Smedsin teos just filming, jota tähdittävät unkarilainen Annamária Láng ja virolainen Juhán Ulfsak.

– Rakennamme avaruusalusta. Siihen kyytiin kun lähtee, matkan jälkeen ihmetellään, että missä sitä ollaan, Smeds kuvailee projektia.

Sen lisäksi Willensaunan valtaa marraskuussa Shakespearen näytelmä Rikhard III. Vallanhimoisesta, petollisesta kuninkaasta kertova näytelmä on Jussi Nikkilän ohjaajadebyytti Kansallisteatterissa.

Anna Paavilaisen ja Marja Salon Sinuus on mediakriittinen esitys ihanneminän tavoittelusta. Syyskuussa ensi-iltaan tuleva näytelmä on tarkoitettu etenkin nuoremmalle yleisölle.

Omapohjassa nähdään syyskuussa Veera Tyhtilän näytelmä 60, joka on komedia vanhenevasta stand up -koomikosta. Sen lisäksi joulukuussa esitetään aikuisten nukketeatteriesitys Kohtauspaikkoja kadonneille. Se on Iida Vanttajan ja Antti Kasken käsialaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.