Kansankodin lehtolapset

TEATTERI

RIKSTEATERN JA WASA TEATER

Svinalängorna (Sikalat)

Vierailuesitys Jyväskylän kaupunginteatterin suurella näyttämöllä 20.4.2010.

Synkät perhetarinat alkoholismin runtelemista ihmissuhteista jatkuvat teatterilavalla. Mitään varsinaisesti uutta kerrottavaa tästä aiheesta ei tunnu olevan. Jos ei sitten näytelmän ihmiskuvaus onnistu nousemaan laadullisesti toiselle tasolle. Harvoin näin tapahtuu.

Se tiedetään, että lapset ja koirat kärsivät viinalta haisevissa perheissä. Mutta mitä muuta voisi esittää kuin vanhan moraliteetin juomisen turmiollisuudesta? Maksim Gorkin Pohjalla-näytelmässä todetaan traagisesti: "Alkoholi on turmellut organismini."

Siinä on jo jotakin muutakin kuin pelkkää naturalismia, ihmiskuvan filosofiaa, ehkä.

Susanna Alakosken palkitussa romaanissa Sikalat (2006) kuvataan ruotsinsuomalaisen perheen alkoholismia ja sopeutumisongelmia 1960- ja 70-lukujen Ruotsissa toisella kymmenellä olevan Leena-tytön näkökulmasta. Tässä suhteessa siis uutta ja haastavaa.

Mutta itse näytelmän sisältö on melko tuttua puolikielisyyden ja alkoholismin välistä dialogia, lapsen silmin nähtynä. Näytelmän henkilöt ovat nykydraamalle tyypillisesti hyvin ohuita hahmoja, luonnosmaisia ongelma-ihmisiä, vailla syvempää eksistenssiä.

Dramaturgi Lauri Sipari taisi puhua tästä, että romaanihenkilöiden näyttämöllistäminen on todella ongelmallista. Heidän repliikkinsä eivät kannattele kokonaista maailmaa, vaan tarjoavat vain osan informaatiota. Sikaloissa näin tapahtuukin.

Esityksen oivallisin kohtaus on se, kun erään perheriidan jälkeen näytelmän kaksi tyttöä kirjaimellisesti häviävät tapetin kuvioihin. Muutenkin lavastukselliset, puvustukselliset ja visuaaliset ideat ovat tässä esityksessä vahvoilla.

Mutta itse teksti on suhteellisen yksiulotteista ja naturalismissaan voimatonta. Kohtuullisen tunnekylläinen esitys saadaan näilläkin eväillä kyllä aikaiseksi.

Käsikirjoitus: Susanna Alakosken romaanista dramatisoinut Marina Meinander ja Michaela Granit. Ohjaus: Michaela Granit. Rooleissa: Sonja Ahlfors, Joanna Wingren, Annaleena Sipilä, Jari Nissinen, Eva Millbreg. Lavastus: Karin Lind. Puvustus: Teija Fontell. Maskeeraus: Fia Derghokasian. Valot: Mats Antell. Äänet ja musiikki: Markus Fagerudd.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.