Kapteeni Amerikka ja Thor: Viikingit

GARTH ENNIS, GLENN FABRY & PAUL MOUNTS

Thor: Viikingit

Suom. Rami Rautkorpi. Egmont 2011. 132 s.

ED BRUBAKER, STEVE EPTING & BUTCH GUICE

Kapteeni Amerikka: Kapteeni Amerikan kuolema

Suom. Antti Koivumäki. Egmont 2011. 288 s.

Kesän ja alkaneen syksyn aikana on ilmestynyt monia supersankarieepoksia, juuri ennen leffaversioiden teatterikierroksia.

Supersankarisuman potkaisi käyntiin Thor, skandinaavisen mytologian ukkosen jumala, jonka Stan Lee ja Jack Kirby muovasivat Marvel-universumin hahmoksi vuonna 1962. Thor on Asgardin ylijumala Odinin poika, joka on lähetetty maan päälle oppimaan nöyryyttä.

Thor: Viikingit (alkuteos 2003) on selvästi suunnattu varttuneemmalle lukijakunnalle, ei kuitenkaan moniulotteisemman sisältönsä vaan väkivaltaisuutensa takia.

Seikkailun alussa hurjaluontoiset viikingit manataan tuhatvuotiselle harharetkelle, joka päättyy nykypäivän Manhattanille.

Viikinkizombien mahti osoittautuu varsin voimaperäistä Thorinkin vasaraa väkevämmäksi, joten se tietää pähkinää purtavaksi magian mestari Tohtori Oudolle. Niin maagi kokoaa viikinkivalloittajia vastaan epäpyhän sotajoukon menneisyydestä. Mukana ovat Thorin lisäksi viikinkinainen, ristiretkeläinen ja natsihävittäjälentäjä.

Tarina on hurmeinen, mustan huumorin kyllästämä sankarieepos, joka saattaa hirvittää herkkähermoisimpia.

Väkivaltaa on runsaasti, mutta se on toisaalta myös olennainen osa miekka ja magia -lajityyppiä. Tarinan asetelma on herkullinen viikinkijumalan päästessä mittelemään voimiaan entisaikojen maanmiehiään ja viikingit taas omaa jumalaansa vastaan.

Garth Ennis on kirjoittanut ilkikurisen ja sujuvan tarinan, jonka Glenn Fabry ja Paul Mounts pikkutarkasti ja vivahteikkaasti kuvittavat.

Sankarin koko tarina

Uutuusalbumeista löytyy myös Kapteeni Amerikka: Kapteeni Amerikan kuolema (alkuteos 2008).

Alunperin Marvel-ikonin Kapteeni Amerikan loivat sotapropagandan välineeksi Joe Simon and Jack Kirby vuonna 1941.

Hintelästä kaverista tehtiin supersotilasseerumin avulla Kapteeni Amerikka, joka on jo lähes 70 vuotta jatkanut kirkasotsaista taisteluaan vapaan maailman puolesta.

Kapteeni Amerikan kuolema sai pari vuotta sitten Yhdysvalloissa suuren mediahuomion osakseen. Vaikka sankarin on luultu kuolleen jo useita kertoja aiemminkin, tällä kertaa asetelma on selvästi dramaattisempi.

Ed Brubakerin kirjoittamassa magnum opuksessa on mielenkiintoista se, että tarina pyrkii kuromaan kasaan yksien kansien sisään sankarin koko pitkän historian.

Äkkinäinen lukija saattaakin olla hieman ällikällä lyöty, sillä Brubaker on kehitellyt jännäriä jo reilun parinkymmenen numeron verran ennen tätä yhden vuosikerran niputtavaa kokoelmaa.

Albumin tarinakokonaisuus käynnistyy supersankareiden laillistamispyrkimyksiä seuranneen sisällissodan jälkeen, joka pääosin nähtiin vuoden 2007 Hämähäkkimiehissä.

Kapteeni Amerikkaa ollaan viemässä tuomiolle vehkeilystä supersankareiden rekisteröitymislakia vastaan, kun sankari joutuu yllättäen terroristin tulilinjalle oikeustalon portailla.

Tapahtumien taustalle kätkeytyy Kapteeni Amerikan arkkikonnien pirullinen juoni, jossa sankarin kuolema siivittää koko Amerikan tuhoa. Juonivyyhdin vainoharhainen ja hyytävä tunnelma toimii myös ajankohtaisena allegoriana Yhdysvaltoihin kohdistuviin terrorin uhkakuviin. Vaikka Kapteeni Amerikka on kuollut, vanhalle sotaratsulle olisi vielä käyttöä.

Ed Brubaker on osannut punoa moniulotteisen ja maanläheisen juonen, jota oivasti korostavat Steve Eptingin ja Butch Guicen realistiset kuvat.