Karhulla on monet kasvot – "kaikki lähti liikkeelle Juuso-karhusta"

Kuhmoisten Päijälässä sijaitsevan Riihigallerian kesänäyttely Karhun kantapäillä sopii hämärän riihen tunnelmaan kuin se olisi sinne alunperinkin luotu. Gallerian seinillä toistuu myyttinen, muinoin palvottu otso monesta eri kulmasta.

Tämän vuoden näyttely on koostettu neljän eri taiteilijan töistä. Esillä on luontovalokuvaajien, kainuulaisen Antti Leinosen ja sotkamolaisen Valtteri Mulkahaisen valokuvia, kuhmoislaisen taiteilija Eino Viikilän patsaita sekä Suurpetokeskuksessa asuvan Juuso-karhun tekemiä maalauksia.

Näyttelyn koonnut vastaava kirjastonhoitaja ja näyttelyvastaava Sohvi Koskinen kertoo, että on pyrkinyt valitsemaan Riihigalleriaan joka kesä sellaisia näyttelyitä, jotka jollain tapaa säilyttävät ja toistavat upean Riihigallerian tunnelmaa. Sen lisäksi näyttelyissä on usein myös jonkinlainen kosketuspinta luontoon. Tämä vuosi ei tehnyt poikkeusta.

– Kaikki lähti liikkeelle Juuso-karhusta. Sen teosten ympärille aloin pohtimaan muita karhuun liittyviä vaihtoehtoja. Otin yhteyttä valokuvaajiin sekä Viikilään, ja siten rakentui tämä näyttelykokonaisuus, Koskinen kertoo.

Valokuvaajat tuovat karhun esiin hyvin erilaisessa valossa, molemmat kuitenkin upeaa eläintä kunnioittaen. Leinosen kuvissa karhu näyttäytyy myyttisenä hahmona. Kuvat ovat voimakkaita ja vakavia sekä teemoiltaan että väritykseltään. Mulkahaisen valokuvat taas tuovat otsosta esiin leikkisämmän puolen, ja useissa kuvissa toistuu emon ja poikasten yhteiselo ja ilo. Viikilä puolestaan kuvaa karhua humoristisesti keraamisilla patsaillaan tuoden esiin eläimen inhimillisiä piirteitä ja toisaalta myös ihmisen eläimellisyyttä.

Juuso-karhu maalaa ajankulukseen, sillä karhu kaipaa virikkeitä. Sen teoksia voi kuvata abstrakteiksi väri-iloitteluiksi.

Näyttelyssä vierailleet mökkiläiset Pirjo Lamminpää-Hämäläinen ja Arto Hämäläinen ovat käyneet Riihigallerian näyttelyissä lähes joka kesä. Karhu-teemainen näyttely herätti kiinnostuksen heti. Kummallakaan ei ole henkilökohtaisia kohtaamisia karhun kanssa.

– Näyttely on todella hieno. Kuvissa luonto on upeaa, samoin kuvien värit, Hämäläinen sanoo.

– Suuri oivallus oli ehkä se, kuinka paljon samankaltaisuutta karhunpennuissa ja ihmislapsissa on, kertoo Lamminpää-Hämäläinen.

Toisaalta näyttely muistutti häntä myös siitä, kuinka vieraantunut ihminen luonnosta onkaan.

– Esimerkiksi kun karhuja nykyään harhautuu kaupunkeihin, ne pitää usein tappaa. Ennen luonnon kanssa elettiin sulassa sovussa.

Karhun kantapäillä -näyttely on esillä Riihigalleriassa 13. elokuuta saakka. Avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 12–17.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .