Karita Mattila - Helsinki Recital

KARITA MATTILA

Helsinki Recital

Ondine
Koska Karita Mattilan lumo perustuu ei vain äänen virtuoosimaiseen hallintaan vaan myös kokonaisvaltaiseen läsnäoloon ja ja fyysiseen heittäytymiseen, hän pääsee oikeuksiinsa vaikuttavammin nähtynä ja kuultuna kuin pelkästään kuunnellen. 5.0-monikanavaäänenä toteutettu dvd vie Kansallisoopperassa lokakuussa 2006 pidetyn konsertin tunnelmiin.

Konsertista huokuu tähtisopraanon ja taiturimaisen pianistin, Martin Kazin, tasapainoinen yhteistyö. Katsoja pääsee lähietäisyydelle, näkee Mattilan kasvojen ilmeet, niiden kohtalokkuuden ja intensiteetin ja Kazin sormien pehmeän lennon koskettimilla. Kaksikko tulkitsee Duparcin, Saariahon, Rachmaninovin ja Dvorakin teokset rakkautta, kaihoa, iloa, tuskaa ja onnen pilkahduksia eläen. Kazin soitto ja ote vaatii paljasjaloin esiintyvän taiteilijan varpaisilleen. Saariahon Mattilalle omistama Quantre instant on uskomattoman voimallinen, samalla hauras ja harras.

Mattilan ääni toistuu ilmeikkäänä eikä kiristy äärimmilläänkään. Intensiivisessä konsertissa tunnelma lämpenee lämpenemistään. Encorena kuullaan Kultaiset Korvarenkaat sekä Minun kultani kaunis on. Mattilan hurja ja ehdoton Korvarenkaat myllertää kuulijan liikutukseen, ja kansansävelmän hervoton tulkinta saa pianistinkin nauramaan. Mattila huipentaa illan spagaatiin; hän on antanut kaikkensa.

Dvd-kotelosta löytyy myös 20 kappaleen bonus-cd, kotimaisina säveltäjäniminä Sibelius, Kuula ja Melartin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.