Katariina Souri - Pillerinpyörittäjä

KATARIINA SOURI
Pillerinpyörittäjä


Tammi 2010, 212 s.
Katariina Souri (Kata Kärkkäinen) taiteilee uudessa romaanissaan historian ja nykyhetken välissä kuten edellisessäkin kirjassaan Kahdeksas huone.

Kuolemansairaaksi tuomittu 33-vuotias kuvataiteilija Iisa tervehtyy kuin taikaiskusta. Selittämätön ihmeparantuminen saa lääkärit ymmälle, mutta kuolemanporteilta vedetty nainen ei saakaan elämänhaluaan takaisin eikä maalaaminenkaan enää onnistu.

Iisan ympärillä pörrää kliseisiä nuoria aikuisia, jotka lähes poikkeuksetta jäävät lihattomiksi ja verettömiksi. Romaanin toinen juonitarina kulkee mannerten välisellä lennolla vierekkäin istuvien kahden miehen keskustelussa. Lähes ihmisvihaajaksi osoittautuva Ben saa vierustoverikseen outoja asioita jaarittelevan Oscarin, joka esittelee lennon ajan sylissään lepäävää romaaniaan, jonka merkitys paisuu turhan mahtipontiseksi.

Niinpä historiallinen vyörytys rönsyilee ja tekee tuhojaan kuin myrkyllinen loiskasvi. Muinaisen Egyptin mytologiat Apephis-demonikäärmeineen ynnä muine manalan ja hedelmällisyyden jumalineen tukahduttavat sujuvasti kirjoitetun tarinan niin, ettei lukijalle jää tilaa hengittää.

Souri on epäilemättä nähnyt vaivaa historian tietojen keruussa ja onnistuu näissä jaksoissa kirjoittamaan elävästi. Mutta kun tarinaa yritetään kutoa yhteen lukuisilla jälleensyntymillä, joissa Oscarin kohtalo on menettää vaimonsa jokaisessa inkarnaatiossa 33-vuotiaana, tunnelma lässähtää pahemman kerran.

Romaani tyytyy selittämään, ei näyttämään eikä varsinkaan puhumaan rivien väleissä. Sitäkin enemmän se yrittää olla antavinaan jännityksen esimakua, jotka kaikki yritykset kuivuvat tyhjiin. Naiivit yhteensattumat, lukuisat inkarnaatiot, yhtymäkohdat aina Egyptin historiaan ja jopa Raamattuun ovat liian heppoisia. Niiden avulla romaanin tarina ei tule todeksi. Välillä tulee mieleen naistenlehtien jatkokertomukset, mutta että jo kuudes romaani!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.