Katri Kirkkopelto: Soiva metsä – Jean Sibeliuksen matkassa

Katri Kirkkopelto

Soiva metsä – Jean Sibeliuksen matkassa

Lasten Keskus 2015. 36 s.

Palkittu kuvittaja Katri Kirkkopelto on ottanut ison haasteen lastenkuvakirjassa kansallissäveltäjä Jean Sibeliuksesta. Voiko muinoin eläneen säveltäjäneron elämästä ja työstä saada kiinnostavan kirjan nykylapsille, jotka fanittavat Robinia ja Isaac Elliotia? Vaikeaa se on.

Kirkkopellon kirja on osa Jean Sibeliuksen juhlavuosi 2015 -hanketta, ja ikävä kyllä myös Soiva metsä maistuu lievästi ”hankkeelle”. Kirja katsoo säveltäjää ylöspäin kansakunnan kaapin päälle ja tarjoaa virallista historiankirjoitusta, vaikka yrittääkin lastenkirjan fantasioivin keinoin väistää pönötyksen.

Lastenkirjassa Sibeliuksen elämäntyö asetetaan lisäksi kulttuuriseen ja historialliseen taustaan, joka ei avaudu helposti pienelle lapselle eikä kaikille aikuisillekaan. Mikä on klassinen musiikki? Mikä on Kalevalan myytti? Mitä siellä Karjalassa on, kun se on niin tärkeä? Mitä tarkoittaa Yalen yliopiston kunniatohtori, ja miksi se on niin hieno asia? Aloita selittämällä nämä asiat lapsella.

Tarinallisuutta lastenkuvakirja hakee esittelemällä vanhenevan Jean Sibeliuksen kotonaan Ainolassa pienen tytön silmin. Janne-pappa on lapsenlapselleen sikaria poltteleva, uneksiva ja luonnosta inspiroituva säveltäjä, hieman etäinen suurmies, jonka kuuluu saada säveltää rauhassa. Siksi papan elämän kaaren kertoo Aino-mummi.

On kirjalla ansionsakin. Parhaimmillaan se herättää aistimaan kotoisen luonnon – metsän tuoksujen, puiden ja lintujen äänien, sammaleen tunteen – ja Sibeliuksen musiikin yhteyden. Tätä tukee hienosti kirjan mukana tuleva cd-levy, joka sisältää kuusi säveltäjän tunnettua teosta.

Sävellykset Drömmen (Uni), Granen (Kuusi), Impromptu, Souvenir, Valse triste ja Finlandia esittävät sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian. Kirjan tarina ja cd-levy tukevat toisiaan myös juonellisesti.

Kansalliset juhlavuodet jatkuvat Sibelius-hankkeen jälkeen. Mitä lastenkirjoissa kerrotaan Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi? Jäämme odottelemaan myös lastenkuvakirjaa Mannerheimista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.