Katso kuvasarja: Humppateltta ja koiralle lässyttämisen SM-kisat – 20-vuotias Rockfestari Naamat alkoi auringonpaisteessa

Kaveriporukan bileistä vuonna 2000 alkanut, ja yhdeksi Suomen omintakeisimmista festivaaleista paisunut Rockfestari Naamat käynnistyi perjantaina alkuillasta leppoisassa tunnelmassa, ja mitä parhaassa säässä.

Aurinko paistoi täydeltä terältä, kun 1000-päiseksi illan edetessä paisunut festivaaliväki pystytteli telttojaan Tuomiston tilan pellolle ja käynnisteli juhlakoneitaan. Tamperelainen äänekäs shoegaze-yhtye Radio Supernova sai kunnian aloittaa virallisen ohjelman puoli kuuden aikaan, mutta kaikki epävirallinen oli jo alkanut.

Humppateltassa raikasi humppa, joku ajoi vaaleanpunaisella skootterilla pitkin pellon piennarta, eräät suutelivat kiihkeästi auringonpaisteisella nurmella ja varhaisimmat olivat ehtineet jo saunaan, jonka vieressä on suolampi, erikseen mainostettu “hukkumismahdollisuus”. Sideshow-teltan ohjelmassa oli luvassa illan mittaan vielä esimeriksi Koiralle lässyttämisen SM-kisat sekä Masturboi itsesi pohjalle -workshop.

– Tämä on elämänhallinta- ja lifestyle-workshop. Neoliberaalissa kapitalismissa ihmiset kasvatetaan puolikkaiksi. Me haluamme luoda vastarintaa sille ja kertoa, että “Älä osallistu tuhoavaan toimintaan, jää himaan masturboimaan”, kertoi Akseli Hiltunen Sideshow-teltalla.

Naamat lienee ainut festivaali Suomessa, jonka liput myydään loppuun muutamassa hetkessä joka vuosi ennen ohjelman julkistamista. Niin tänäkin vuonna.

– Tämä on ollut meidän lähtöajatus alusta asti, ja tämän olemme halunneet pitää. Mitenkään bändejä väheksymättä, Naamoja myydään nimenomaan tapahtumana, ja tämän vuoksi ohjelma julkistetaan vasta lipunmyynnin alkamisen jälkeen. Päätimme tämän käytännön sinä vuonna, kun Eläkeläiset esiintyivät täällä. Halusimme, että tänne tullaan tapahtuman eikä ohjelman vuoksi, kertoo yksi kolmesta Naamojen alullepanijoista, Jaakko Selin.

Ne kaksi muuta ovat Foto Järvinen ja Antti Kauppi.

– Antti on palannut Suomeen New Yorkista, jossa hän asuu, ja saapuu tänne huomenna, kertoi Järvinen.

Yksi legendaarisista Naamat-instituutioista on tapahtuman 20-vuotisjuhliin paluun tehnyt Humppateltta.

– Aloimme niittää mainetta sillä, että soitamme täällä humppaa ympäri vuorokauden. Tämä alkoi vuonna 2006, mutta sitten ihmiset tapasivat festivaaleilla naisia, tuli perhettä ja elämä meni eteenpäin. Nyt olemme täällä taas kahdeksan vuoden tauon jälkeen, kertoi yksi teltan pääjehuista, Ville Haapsaari.

Mitkä ovat kovimmat humppahitit?

– Kyllähän ne Eläkeläiset ovat.

– Huippuhetki oli kyllä vuonna 2010, kun Eläkeläiset tulivat tänne keikkansa jälkeen soittamaan jatkoille, kertoi Wilsoniksi itsensä esitellyt humppatelttalainen.

Mitkä ovat juhla-Naamojen alkutunnelmat humppateltalla?

– Kyllähän ne erittäin hyvät, lupaavat, kommentoi Haapsaari.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .