Katutaide: Qtion viidennen teoksen maalasi 14-vuotias Arttu Martikainen

Keskussairaalantien ja Länsiväylän risteyksessä sijaitseva betonikuutio Qtio sai viikonloppuna viidennen teoksen. Sen maalasi Qtio-projektin nuorin taiteilija, 14-vuotias jyväskyläläinen Arttu Martikainen.

Martikainen on hiphop-aktiivi, joka kiinnostui graffitista noin vuosi sitten. Toukokuussa hän osallistui kulttuuriyhdistys Tuff!:n Janne Saarikosken vetämään graffitityöpajaan, ja innostui tuolloin maalaamisesta. Kesän Martikainen on maalannut aktiivisesti varsinkin Reivikujan katutaidetunnelissa.

Qtioon valmistunut teos on Martikaiselle hyppy uuteen, sillä tähän asti hän on maalannut pääasiassa graffiteja. Graffiteissa pääsisältö on tyylitelty teksti.

– Se ihmishahmo on päähenkilö siinä. Taustan värit edustavat erilaisia tunteita, ajatuksia ja niiden ristiriitoja. Muiden sivujen hahmot kuvaavat päähenkilön tunnealoja, Martikainen kuvailee.

Qtio on Taiteen edistämiskeskuksen ja kulttuuriyhdistys Tuff!:n yhteishanke. Qtion kuraattorina on toiminut Tuff!:n Saarikoski.

– On kiva maalata aina, kun on mahdollisuus – ja varsinkin, kun maalit kustannetaan. Kiitos Jannelle, kun pyysi mukaan. Itse olen teokseen ihan tyytyväinen, ja toivon, että siitä tykätään, Martikainen sanoo.

Martikaisen teoksen oli tarkoitus jäädä Qtion viimeiseksi, mutta hanke sai äskettäin jatkoajan. Kuutio maalataan syksyllä vielä ainakin kahdesti. Ensi kesänä häviää todennäköisesti koko kuutio, sillä se aiotaan purkaa tieremontin alta.

Qtio-projekti sai alkunsa, kun ympäristötaiteen läänintaiteilija Hans-Peter Schütt kiinnitti huomiota betonikuutioon ja ehdotti kollegalleen, valokuvataiteen läänintaiteilija Marko Hämäläiselle, että mitäs jos tähän tehtäisiin katutaidetta.

Betonikuutio on vanha sähköpylvään perustus,  jonka omistaa Jyväskylän energia. Yhtiö oli myötämielinen hankkeelle, ja ensimmäinen teos maalattiin kuutioon heinäkuun alkupuolella vain pari viikkoa sen jälkeen, kun Schütt oli esittänyt ajatuksen.

– Suoraa ja tuoretta positiivista palautetta on tullut ainakin niiltä ohikulkijoilta, jotka ovat sattuneet paikalle ollessani dokumentoimassa teoksia, Hämäläinen sanoo.

Miltä Qtio on näyttänyt tänä kesänä? Jutut aiemmista Qtioista löytyvät alta.

Juttua on muokattu 5.9. kello 11.21. Aiemmassa versiossa väitettiin virheellisesti, että Arttu Martikaisen maalamaa teos jäisi Qtio-projektin viimeiseksi työksi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .