Kauheus on katsojan silmässä

THE EYE

Tunnen velvollisuudekseni aloittaa kritiikin kertomalla, että kauhujännäri The Eye on kehno elokuva, mutta se ei ole Jessica Alban vika. Sillä eihän Alba mikään elokuvanäyttelemisen suuri tulevaisuuden toivo ole, ellei mukaan sitten lasketa viehättävän ulkomuodon näyttelemistä. Ongelmat ovat käsikirjoituksessa ja siinä, että Eyestä ei ole uskallettu tai edes haluttu tehdä ihan oikeaa kunnollista kauhuelokuvaa.

Viulisti Sydney Wells (Alba) on ollut sokea 5-vuotiaasta saakka. Hän saa silmäleikkauksessa uudet sarveiskalvot. Vähitellen näkö palautuu normaaliksi. Tämä ei kuitenkaan tapahdu ongelmitta. Ihmisen on vaikea tottua miljooniin uusiin visuaalisiin ärsykkeisiin. Mutta suurempi pulma on se, että Sydney alkaa nähdä kuolleita ihmisiä, kuoleman enkeleitä ja kaikenlaisia kauhunäkyjä. Ehkä kaikki johtuu sarveiskalvojen edellisestä käyttäjästä. Hän on kuollut sangen epätavallisissa olosuhteissa.

Mieleen tulee heti noin kolme samaa juonikuvioita käyttävää kauhuelokuvaa enkä edes laske mukaan hongkongilais-leffaa, jonka Hollywood-versio The Eye on. Koska elokuvan ikäraja on haluttu alhaiseksi, Eye säikyttelee katsojia halvimmilla mahdollisilla keinoilla: nopeasti kuvaan ilmaantuvilla ihmisillä ja hirviöillä ja kovilla äänillä. Verta ei nykyajan Hollywood-elokuvissa juurikaan ole.

Koska en halunnut alistua halpamaiselle pelottelulle, suljin silmäni aina kaksi sekuntia ennen säikäyttelykohtaa. Koska olen elämäni aikana nähnyt yli kolme kauhuelokuvaa, 95 prosenttia ennustuksistani osui paikalleen. Koville äänille en voinut mitään. Niiden kohdalla säpsähdin pari kertaa. Mutta kyse on vain reflekseistä, ei siitä, että elokuva olisi oikeasti pelottanut tunnelmallaan. Eye kehtaa tehdä jopa "se olikin vain unta" -kliseen pari kertaa. Vuonna 2008!

Kuten tyylilajiin kuuluu, Eye alkaa pölhösti ja muuttuu koko ajan pölhömmäksi. Kaikkein pölhöin on loppuratkaisu, joka siitä huolimatta oudolla tavalla liikutti itseäni - hieman.

Leffalippu taitaa maksaa nykyään noin kympin. Säästöä tulee 50 prosenttia, kun maksat kaverillesi viitosen siitä hyvästä, että hän huutaa yllättäen korvaasi kolme kertaa "pöö". Kun lisäksi käyt katsomassa netistä pari kuvaa Jessica Albasta, Eyen näkeminen ei ole enää tarpeellista.

MARKO AHONEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.