Kaunis Veera saapuu Riihivuoreen Lappeenrannasta, jossa se takoi viime vuonna katsojaennätyksiä

Riihivuoren päällä tuulee, mutta sen teatteritilan sisällä käy vielä kovempi puhuri. Helsinkiläisen Uuden Iloisen Teatterin, eli UIT:n luotsaama valtaisa laiva on rantautunut näyttämön keskelle, ja sen viimeisiä ikkunoita kiinnitetään paikoilleen täyttä häkää. Pian näyttelijät palaavat lounastauolta takaisin romantiikan, komedian ja ennen kaikkea musiikin maailmaan. Kauniin Veeran ensi-ilta Keski-Suomessa on kutkuttavan lähellä.

 

Oikeasti näytelmän ensi-ilta oli viime vuonna Lappeenrannassa, jossa se rikkoi kävijäennätyksen lähes 40 esityksen esityskaudellaan. Jyväskyläläislähtöisen teatterinjohtaja Timo Kärkkäisen mukaan kuuden viikon rykäisy jätti työryhmän vielä nälkäiseksi.

– Ajatus esityksen jatkamisesta seuraavalle vuodelle lähti aluksi tekijöiltä, ja sitten tiedusteluja alkoi tulla muualtakin, Kärkkäinen kertoo Riihivuoren päällä, tuttujen Säynätsaloon päin avautuvien maisemien äärellä.

Riihivuoren teatteri oli yksi jatkovaihtoehdoista, ja se lyötiin lukkoon varsin varhaisessa vaiheessa. Kauniin Veeran esityksiä täällä on puolet vähemmän kuin Lappeenrannassa, mutta show'n kokoluokka pysyy muuten samana – seitsemän näyttelijää, viiden hengen tanssiryhmä, bileorkesteri Jean S. kahdeksalla muusikollaan ja loppu työryhmä kirsikkana kakun päällä.

– Näytelmä on hyvässä terässä. Pieniä muutoksia on tullut sivurooleihin, ja nähdäänpä lavalla yksi tuplaroolikin kun erään vahvistuksen piti lähteä inttiin, Kärkkäinen jatkaa.

 

Niin ikään keskisuomalaisen, Äänekoskelta kotoisin olevan näyttelijän Mikko Rantanivan mukaan vuosi sitten esitetyn näytelmän henkiin herättäminen on onnistunut kivuttomasti.

– Kun jo viime vuonna tiesi näytelmän jatkuvan, oli se pysynyt yllättävän hyvin mielessä. Oman sooloni tanssiaskelia piti hieman muistella tarkemmin, mutta etenkin laulut sujuivat kuin vettä vaan, näytelmän pahista, Zingalia esittävä Rantaniva sanoo.

Valloittavaksi musikaaliksi Kaunista Veeraa kutsuva näyttelijä nauttii etenkin sen musiikkipuolen tarjonnasta. Nykypäivään tuodut sovitukset klassikoista 1900-luvulta yhdistettynä viime vuosikymmenten hitteihein soivat ja toimivat.

– On tässä kyllä kokonaisuutena aika lailla kaikki: löytyy hyvää musiikkia, näyttävää tanssia ja yksinkertaisesti toimiva teksti, näyttelijä kiteyttää.

 

Kun Kaunis Veera hujahtaa kolmessa viikossa läpivedetyksi, löytyy Riihivuoren teatterista vielä toinen näytelmä katsottavaksi. Aavan meren tällä puolen saa ensi-iltansa kolme päivää Kauniin Veeran jälkeen, ja sen esityskausi kestää pari viikkoa. Ohjaajana toimii Mikko Rantaniva.

– Teksti on todella hauska, ja aktiiviset harjoitukset alkavat Kauniin Veeran ensi-iltaviikon jälkeen, Rantaniva kertoo.

Riihivuoren laella toimineet kesäteatterit ovat olleet poikkeuksetta ammattiteattereita, ja Keski-Suomen kesäteattereiden kärkipäässä katsojamääriltään. Vuodesta 2012 alkaen ohjelmasta vastasi kolmen vuoden ajan Aploodi-teatteri, ja 2015–2018 Riihivuoressa toimi tamperelainen Ohjelmatehdas. Jos Uudella Iloisella Teatterilla sujuu Muuramessa hyvin, on jatkon mahdollisuus ensi vuodelle auki.

– Meillä on sopimus kunnan kanssa, että parin vuoden jatkomahdollisuus on olemassa. Toivomme todella paljon, että näytelmät löytävät yleisönsä, ja saamme tuottaa jatkossakin laadukasta teatteria Riihivuoren huipulla, teatterinjohtaja Timo Kärkkäinen viimeistelee.

Ohjaaja Sari Siikander käskee lavan edustalla mikrofoniin, ja lounaalta palanneet näyttelijät asettuvat paikoilleen. Ja sitten mennään taas.

 

Riihivuoren kesäteatterissa Kaunis Veera 27.6.–14.7., sekä Aavan meren tällä puolen 17.–28.7.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .