Kaunis, pikkuruinen maailma - Jyväskylä Sinfonian syksyn avauskonsertti Teatteritalossa 5.9.

Jyväskylä Sinfonia

Tunteiden myrsky

Teatteritalossa 5.9.

Jyväskylä Sinfonian syyskausi avattiin ranskalaissävyillä. Ernest Chaussonin säveltämä musiikki Shakespearen Myrsky-näytelmään oli värikkään kuvittavaa, mutta omillaan se tuntui lähinnä esittelevän erilaisia tarinankerronnallisia ideoita. Jälkimmäisen osan avannutta kaunista huilusooloa lukuunottamatta teos tuntuikin lähinnä käyttömusiikilta, eikä sillä ollut samanlaista itsenäistä tenhoa kuin esimerkiksi Leonard Bernsteinin West Side Story -musikaalista muodostetulla orkesterisarjalla.

Antonín Dvořákin sellokonsertto syntyi samalla Yhdysvaltojen matkalla kuin 9. sinfoniakin. Pentatonisissa melodioissa sekä laskevissa sävelkuluissa onkin molemmille tuttuja piirteitä. Ja samoin kuin Dvořákin sinfonia, myös mahtipontinen sellokonsertto on kokoluokaltaan valtavan haastava. Nyt konsertto soi turhan raskaasti ja paikoin epätarkasti, eikä solisti Samuli Peltonenkaan yltänyt aivan huippuvireeseen. Tanssillinen päätösosa soi jo vapautuneemmin.

Chaussonin kuvaelmamusiikin ja Dvořákin mahtipontisuuden jälkeen Jean Sibeliuksen kolmannen sinfonian omintakeisessa sävelkielessä oli jotain läpikuultavan pakotonta. Osin tämä saattoi johtua rauhallisesta tempovalinnasta. Nopeassa tempossa kolmas sinfonia voi kuulostaa turhankin tarmokkaalta, mutta hitaampana teoksesta avautuu aivan omanlaisensa maailma. Avausosan kansanmusiikkiaiheet kuulostivatkin raikkailta, ja arkkityyppimäiset teemat muodostuivat kiehtovan ritualistisiksi.

Teoksen pienimuotoisuus toi mieleen tanskalaissäveltäjä Per Nørgårdin huomautuksen siitä, kuinka Ludvig van Beethovenin jättiläismäisen soinnin imitoinnin sijaan musiikki voisi soida paljon pienemmin. Vaikka Sibeliuksen sinfoniat eivät mitään vaatimattomimpia olekaan, oli kapellimestari Ville Matvejeff orkestereineen löytänyt yhdestä niistä kauniin, pikkuruisen maiseman.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .