Kaupunginteatterin tekniikkavika korjattu – illalla vanha emäntä pääsee lopultakin hissillä

Jyväskylän kaupunginteatterin suurella näyttämöllä tänä iltana nähtävä Niskavuoren naiset on poikkeuksellinen esitys. Näytelmän ensi-ilta oli kaksi viikkoa sitten, mutta vasta nyt katsojat pääsevät näkemään teoksen sellaisena kuin suunniteltu oli. Suuren näyttämön lavanostimia piinannut vika saatiin korjattua kuluvalla viikolla, ja nyt lavan osien pitäisi nousta ja laskea ilman hankaluuksia. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että viimeinkin nähdään, kuinka Maritta Viitamäen esittämä Niskavuoren matriarkka, vanha emäntä, nousee hissillä kylän rauhaa järkyttävän opettajatar-Ilonan asuntoon.

– Viimeksi olen päässyt hissillä omaisten ennakkonäytöksessä, Viitamäki sanoo.

Sen jälkeen lavat eivät ole toimineet, tai niitä ei ole toimimattomuuden pelossa uskallettu käyttää. Ensimmäisellä puoliajalla sattui nimittäin eräässä esityksessä niin, että vanhan emännän kamari nousi suunnitellun mukaisesti vajaan metrin verran lattian yläpuolelle – mutta ei suostunut enää laskeutumaan alas.

– Tulin sieltä sitten hyppäämällä, Viitamäki sanoo.

Lopun tuomari-kohtauksessa lavat on tähän asti aina saatu ylös yhtä kertaa lukuun ottamatta. Siinä vaiheessa näytelmää nostoa on aina voitu huoleti yrittää, sillä lavoja ei enää sen jälkeen tarvitse laskea.

– Esittäminen ilman nostimia on tuntunut tietysti hieman lattealta, mutta me olemme tottuneet siihen. Yleensä aina on ennen esitystä jo tiedetty, että nostolavoja ei käytetä. Ja jos ne lopussa nousevat, niin se on aina yllätys!

Pieniä probleemeja nostolavojen kanssa on ollut jo pitkään.

– Niillä oli joskus sellainen tapa, että ne lähtivät kyllä liikkeelle, mutta eivät pysähtyneet, Viitamäki muistelee.

Niin kävi muun muassa eräässä Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen -musikaalin (esitettiin 1988–1991) esityksessä.

– Ukot nousivat lavan alta, ja lavan piti pysähtyä lattian tasalle. Sepä jatkoikin nousemistaan, ja ukot olivat yhtäkkiä kolmessa metrissä!

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .