Keikka-arvio: Hypnoottinen Virta Mustassa Kynnyksessä 3.2.2017

Virta

Hurmos-levyn julkaisukiertueella

Musta Kynnys 3.2.2017

Harvoin, jos koskaan, silmä ja korva saavat tasaveroisen kohtelun konsertissa. Mustan Kynnyksen perjantaiyössä audiovisuaalisuus oli täyttä totta.

Virran kolme soittajaa, trumpetisti Antti Hevosmaa, kitaristi Heikki Selamo ja rumpali Erik Fräki, olivat saaneet työryhmäänsä kolme soittamatonta, mutta aivan yhtä merkittävää jäsentä: visuaalitaiteilija Emma Luukkalan, valosuunnittelija Jere Suontaustan sekä ääniteknikko Mika Savolaisen.

Heistä Savolainen balansoi maukkaasti efektoituja trumpettia, sanatonta laulua ja kitaraa, ja huomio kiinnittyi myös Fräkille huolella rakennettuihin tummanpuhuviin ja jykeviin rumpusoundeihin.

Virta soitti koko keikan yleisöltä näkymättömissä harsokankaan takana. Kangas kylpi molemminpuolisessa valomyrskyssä, edestä tuli Luukkalan särmikkään graafista videotykitystä, takaa Suontaustan valovirtausta. Soittajat häilähtelivät kankaalla levottomina varjokuvina.

Musiikillisesti Virta on edelleen tiivistänyt otettaan. Hevosmaan trumpetti ja usein falsettiin kurottava sanaton laulu loivat tehokkaita hymnimäisiä linjoja Selamon ja Fräkin kiihkeinä kiemurtelevien grooverullausten päälle. Vaikutus oli hypnoottinen.

Vaikka hiljaiset kohdat eivät nyt saaneet armoa baaripuolen pulinalta, dynamiikan vaihtelu osoitti draamallisen rakentamisen olevan hyvin hallussa. Kynnyksessä iskivät paremmin ne jaksot, joissa yhtye antoi palaa, tehot olivat parhaimmillaan järisyttäviä.

Kaikkiaan Virta kuulostaa nykyään huomattavan itsevarmalta. Ihastuttavan genretön se ollut aina, yhtyettä voi lähestyä yhtä hyvin rockin kuin jazzinkin suunnalta. Kynnyksessä Virtaa lähestyi satalukuinen, nuori ja innokas yleisö, joten bändin tulevaisuus näyttää oikein hyvältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.