Kekkonen tulee!

Marja Pyykön (Sisko tahtoisin jäädä, 2010) elokuvassa Kekkonen tulee! hahmotetaan mustan huumorin keinoin Kekkosen aikakauden pohjoissuomalaista mentaliteettia.

1970-luvun alussa Kekkosen mahdollinen pikavisiitti lappilaiskylään saa paikallisten mielissä elämää suuremmat mittasuhteet. Jokainen lataa henkilökohtaisia odotuksia suurmiehen vierailuun.

Pyykkö on nostanut elokuvansa keskushahmoiksi kolme naista. Merja Larivaaran esittämä Alli ei ole pysyä nahoissaan, sillä virallisen tiedon mukaan Kekkonen aikoo pysähtyä Allin baarissa. Ronski emäntä odottaa vierailulta jonkinlaista henkilökohtaista arvostuksen nousua.

Kunnan apulaisinsinöörin Martti Kellinsalmen hermoheikko vaimo Maija Kellinsalmi (Marjaana Maijala) taas haluaisi tehdä vaikutuksen presidenttiin fiinillä cocktailtilaisuudella. Jängän todellisuutta harhaisiin kuvitelmiinsa pakeneva räpsyripsi kuvittelee Kekkosen avulla pääsevänsä jonnekin toisaalle.

Varsinainen päähenkilö on kuitenkin tapahtumia katsojalle suoraan kommentoiva Allin 15-vuotias tytär Sylvi (Wilma Rosenqvist), jonka ainoa toive on päästä pois kotikylästään.

Kylähulluun henkilökaartiin kuuluu vielä muun muassa räjähteistä kiinnostunut tummanpuhuva terveydenhoitaja Liisa (Miina Turunen), kodassansa haliva homopari Olavi (Aake Kalliala) ja Anneli (Jukka Puotila) sekä erilaisia listoja toisteleva kirjastotäti Kaarin-Anne (Kristiina Elstelä).

Odotus synnyttää hysteriaa ja hurmoshenkisyyttä. Raskaana oleva, syntejään katuva Sinikka (Iina Kuustonen) pelkää lihansa olevan liian heikko Kekkosen edessä.

Ajankuvaa on rakennettu liioittelevan lavastuksen keinoin. Vahva sommittelullisuus ja epätodellinen tunnelma hallitsevat koko elokuvaa.

Kekkonen tulee! on tupattu täyteen outoja tapahtumia, mutta se onnistuu vain hetkittäin olemaan riemastuttava. Liika yrittäminen kostautuu kepeyden puutteena.

Toisekseen, kerronta on katkonaista. Se hypähtelee kohtauksesta toiseen ja mukaan on jäänyt pari täysin irrallista kohtausta. Käsikirjoitus pohjautuu Pia Pesosen novelliin Allin baari, joka sisältyy kokoelmaan Urho Kekkonen strasse (2011).

Suurin osa henkilöistä ei kehity, vaan jää samaa vitsiä toistavan sketsin asteelle. Ainoastaan Sylvi tuntuu todelliselta henkilöltä. Wilma Rosenqvist on niin luonteva, että häntä näkisi valkokankaalla mielellään jatkossakin.

Tällainen absurdiin taittuva komedia tuntuu olevan kotimaisen elokuvan vallitseva tyylilaji Lappia kuvattaessa. Napapiirin sankarit (2010) ja Rare Exports (2010) kuvasivat nekin hullutuksia, jotka ovat mahdollisia vain Lapissa.

Pyykön elokuvassa komedia on kuitenkin vielä astetta erikoisempaa. Hurmoshenkisyydessä on yhtymäkohtia ainakin Timo K. Mukka -filmatisointiin Maa on syntinen laulu (1973). Kekkonen tulee! erottuu valtavirran joukosta, mutta ei pelkästään hyvässä.

Ohjaus: Marja Pyykkö. Pääosissa: Merja Larivaara, Marjaana Maijala, Wilma Rosenqvist, Miina Turunen, Jukka Puotila ja Aake Kalliala. Tyylilaji: komedia. K 12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.