Kepeä wieniläisoperetti avaa Savonlinnan oopperajuhlat perjantaina

Savonlinnan oopperajuhlat alkaa huomenna suloisen romanttisin wieniläissävelmin, kun Franz Leharin operetti Iloinen leski saa ensi-iltansa. Teoksen tuo Olavinlinnaan maailmankuulu itävaltalainen operettitalo Volksoper Wien.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Savonlinnan oopperajuhlilla esitetään operetti, joka edustaa oopperaa kevytmielisempää musiikkidraamaa.

Volksoperin taiteellisen johtajan Robert Meyerin mukaan Iloinen leski on Richard Straussin Lepakon ohella menestynein operetti sekä Wienissä että maailmalla. Vuonna 1905 sävelletty Iloinen leski on myös ensimmäinen operetti, jonka lauluista tuli iskelmiä.

– Luulen alati jatkuvan suosion johtuvan siitä, että operetin pääpari on niin voimakas. Hanna ja Danilo ovat rakastuneita, mutta eivät myönnä sitä, koska ovat menneisyydessä satuttaneet toisiaan. He ovat arkkityyppejä. Heidät on kopioitu lukuisiin Hollywoodin screwball-komedioihin, Meyer sanoo.

Hanna oli Danilon perheelle liian köyhä, joten hän nai upporikkaan hovipankkiirin, joka nyt siis on kuollut ja jättänyt hänelle omaisuuden.

Jutun taustajuoni on se, että piskuinen Pontevedro Balkanilla on menossa konkurssiin. Maan suurlähettilään Zetan mielestä sen voivat pelastaa vain Hannan miljoonat. Leski on siis saatava naitetuksi pontevedrolaiselle, jotta rahat jäävät isänmaahan.

– Tietenkin operetissa on myös kuolematon partituuri, esimerkiksi ihana rakkauslaulu Vait on huulet -valssi, Meyer sanoo.

Meyer on sovittanut Iloisen lesken Olavinlinnaan, ja sen johtaa Alfred Eschwé. Operetti esitetään juhlilla yhteensä kuusi kertaa.

– Tuotantomme on hyvin klassinen. Puvustus on ajaton, naisilla pitkät iltapuvut ja miehillä frakit.

Savonlinnan oopperajuhlat jatkuu 2. elokuuta saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.