Suomessa ei ole virallista kansallislaulua – Pitäisikö se siis vaihtaa?

Säveltäjä Jean Sibeliuksen syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta. Juhlavuoden merkeissä on tehty kansalaisaloite, että Suomen kansallissävelmä vaihdettaisiin Maamme-laulusta Finlandiaan.

Vaihtamista on esitetty ajoittain ennenkin sillä perusteella, että Maamme-laulun säveltäjä Fredrik Pacius oli syntyperältään saksalainen, ja sama sävellys on myös Viron kansallislaulussa. Sibeliuksen Finlandiaa pidetään sen kannattajien mielestä suomalaisempana ja sävelkieleltään arvokkaampana.

Johan Ludvig Runebergin sanoittama Maamme esitettiin ensi kertaa 1848, ja se on vakiinnuttanut paikkansa Suomen kansallislauluna ajan saatossa.

Maamme-laulun kannattajat korostavat perinteitä sekä Runebergin merkitystä kansallishengen luojana. Sävellystä pidetään myös helpommin laulettavana kuin Finlandia-hymniä.

Kansallislaulua ei ole laissa

Kansallislaulusta ei ole Suomessa säädetty lailla, eli siltä puuttuu virallinen status.

Laulut ovat jakaneet myös kansanedustajien mielipiteitä takavuosien eduskunnissa. Ainakin 2000-luvun alussa on tehty lakialoitteita oman suosikin virallistamiseksi Suomen kansallislauluksi. Aloitteet eivät ole edenneet laiksi asti.

Laki antaisi kansallislaululle saman aseman kuin on kahdella muulla kansallissymbolilla, Suomen lipulla ja leijonavaakunalla.

Viime vuoden lopulla kansallislaulun vaihtamisesta Finlandiaan tehtiin kansalaisaloite. Suomen kansallislaulun on oltava suomalaisen säveltämä, aloitteen tekijä Eetu Ranta-aho perustelee.

Aloite on kerännyt toistaiseksi alle 800 kannattajaa. Matka eduskunnan käsittelyyn eli 50 000 rajaan toukokuun lopussa on pitkä, ja muodollisesti aloite on virheellinen: kun laulua ei ole lakiin kirjattu, sitä ei voi laissa vaihtaakaan.

Äänestä laulua

Voit kertoa oman mielipiteesi Suomen kansallislaulusta oheisessa äänestyksessä sekä verkkolehden keskustelussa, Facebookissa tai sähköpostissa verkkotoimitus@keskisuomalainen.fi.

Muistin virkistykseksi voi kuunnella Maamme-laulun täältä ja Finlandia-hymnin täältä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .