Kesäteatterit: Ensi-ilta lähestyy, ja Vaajakoskella on jo pieni paniikki ilmassa

Kari Eloranta on teatterin veteraaneja, mutta Hanne Muurinen nousee lavalle ensimmäistä kertaa, kun Naissaaren näyttämö tuo ensi-iltaan Agapetuksen hupaelman Hilman päivät.

Tänä kesänä Keski-Suomessa nähdään jälleen yli 30 kesäteatterinäytelmää. Yksi ensimmäisistä ensi-illoista on Naissaaren näyttämön Hilman päivät, Agapetuksen 1930-luvulla kirjoittama väärinkäsityksillä, kommelluksilla ja salailuyrityksillä naurattava komedia.

Ensi-illat ovat jännittäviä yleensä kaikille, mutta varsinkin niille, jotka eivät aiemmin ole teatterilavalla esiintyneet. Naissaaressa yksi heistä on Hanne Muurinen, joka tekee kaksi roolia. Hänet nähdään kylän akka Eveliinana ja Vekkulan emäntänä.

– Kesän henkilökohtainen tavoite on selvitä hengissä, Muurinen sanoo, pilke ainakin jossain määrin silmäkulmassa.

Teatterin tekeminen on ollut jyväskyläläisellä Muurisella suunnitelmissa jo pitkään.

– Mutta aina on tullut esteeksi sellainen olo, että ”hui kauheeta” ja ”kehtaanko minä”.

Viime talvena Muurinen päätti, että nyt.

– Samalta istumalta pistin sähköpostia muutamalle teatterille, että pääsisinkö mukaan. Naissaaren näyttämön puheenjohtaja Paula Rastas vastasi ensimmäisenä ja hyvin nopeasti. Jos vastaus olisi viivästynyt, olisin ehkä alkanut taikinoida ja miettiä ja tullut siihen tulokseen, että en pysty, sanoo Muurinen.

Lapsuutensa Muurinen vietti Rantasalmella teatteripiireissä tai ainakin niiden laitamilla. Isä oli monta vuotta paikallisen harrastajateatteriyhdistyksen toiminnassa mukana puheenjohtajana ja näyttelijänä.

– Vieläkin muistan repliikkejä ulkoa. Ehkä tämä on vähän sitä, että veri vetää.

Nyt ensi-iltaan on pari viikkoa, ja ”pientä paniikkia on välillä ilmassa”.

– Siksipä on ihanaa, kun on tuo Kari, henkinen tukeni. Hän on kannustanut, että ei tässä mitään hätää, hyvin se menee, Muurinen sanoo.

Muurisen mainitsema ”Kari” on Kari Eloranta, yksi vuonna 2003 aloittaneen Naissaaren näyttämön konkarinäyttelijöistä. Eloranta aloitti näyttelijänuransa Jyväskylän ylioppilasteatterissa 1990-luvun alussa, oli mukana muun muassa Ad Astran ja Yövieraiden tuotannoissa, piti lapsiperheen isän kiireistä johtuen kymmenen vuoden tauon, ja palasi lavoille Naissaaressa kesän 2006 Kuusitoistamiehiseen pyramidiin. Silloin Eloranta sai itse paniikkikohtauksia miettiessään, onko hänestä vielä pärjäämään näyttämöllä.

– Nämä uudet näyttelijät ovat kyllä rennompia kuin minä yleensä ikinä, Eloranta sanoo.

Viime vuosina Eloranta on nähty useimmin Huoneteatterin lavalla, mutta Naissaaren näyttämöä hän pitää kotiteatterinaan.

– Meillä on tänä kesänä uskomattoman aktiivinen porukka. Nämä ensikertalaiset ovat pistäneet todellakin töpinäksi. He ovat hoitaneet markkinoinnin sosiaalisessa mediassa ja ovat muutenkin tehneet töitä hullun lailla, Eloranta sanoo.

Eloranta esittää Hilman päivissä osuuskaupan hoitaja Kalervoa, joka sivutoimenaan johtaa, huomattavan innokkaasti, paikallista vapaapalokuntaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .