Keski-ikäinen Riihigalleria lumoaa kävijänsä Kuhmoisissa

Itseoppinut taiteilija Niilo Suojoki (1908–1969) rakensi erämaa-ateljeen Kuhmoisiin, Päijälän kylään pienen Leppäkosken törmälle, kotiaan vastapäätä. Kuudesta riihestä tehty Riihigalleria pystytettiin 1965–1968, joten tänä vuonna vietetään 50-vuotissyntymäpäiviä.

Suojoki ehti pitää galleriassaan vain kaksi näyttelyä ennen kuolemaansa, jonka jälkeen puoliso jatkoi toimintaa. Vuonna 1976 Kuhmoisten kunta osti paikan, ja lupasi että kesänäyttelyt jatkuvat. Vuosina 2003–2004 galleria oli myynnissä, mutta taiteen ystävien suureksi iloksi Kuhmoisten Kulttuuriyhdistys otti vetovastuun.

Luonnon helmassa sijaitseva Riihigalleria ei ole tavanomaisessa mielessä ohikulkumatkan varrella. Yleisö kuitenkin vuodesta toiseen on löytänyt tiensä galleriaan. Kävijöitä on kesässä parituhatta, viime vuonna karhuaiheinen näyttely teki ennätyksen 3 300 vierailijalla.

Ympäristö on iso osa paikan viehätystä, ja moni ihastuukin rakennukseen ja sen miljööseen.

– Kävijöitä on kaikkialta. Suuren osan muodostavat paikkakuntalaiset, heidän vieraansa sekä kesämökkiläiset, näyttelyvastaava Sohvi Koskinen kertoo.

Pysyvä näyttely koostuu Suojoen töistä, ja tällä kertaa rinnalla on 15:n muun taiteilijan teoksia. Kukkia & kunniaa -nimisellä näyttelyllä on vahva sidos paikkakuntaan, sillä lähes jokaisella taiteilijalla on jokin linkki Kuhmoisiin. Kaikkia taiteilijoita yhdistää myös ammattilaisuus tai ammattimainen taiteen tekeminen. Koskinen paljastaa, että taiteilijoiden haaliminen oli helppoa; on kunnia päästä mukaan Riihigallerian juhlavuoteen.

– Laadukkaat näyttelyt ovat tärkein vetonaula. Pääpaino on esittävässä taiteessa, liian kokeellinen ilmaisu ei tänne sovi. Eniten kehutaan perinteisiä maisemamaalauksia. Pyrimme myös rauhalliseen tunnelmaan: kokonaisuuteen, joka on monipuolinen, mutta ehyt.

Esittävän taiteen ystäviksi tunnustautuvat myös tamperelaiset Teija Hollo ja Janne Martikainen. Pariskunnan mökki on muutaman vuoden ollut Kuhmoisissa, ja nyt he tutustuivat ensimmäistä kertaa Riihigallerian antiin.

– Aivan upea näyttely ja tämä koko paikka! Luimme Niilo Suojoesta kertovan kirjan, hän oli kiehtova persoona. Jos täältä pitää suosikki valita, kyllä se on joku Suojoen teoksista, Hollo sanoo.

Näyttelyn taiteilijat Suojoen lisäksi ovat Olli Larjo, Terttu Hassi, Kerttu Savijärvi, Mariella Rauhala, Reima Nevalainen, Jouko ja Raili Nivarpää, Sami Perttilä, Anna Juurikka, Jorma Helenius, Svetlana Ruoho, Eino ja Pirkko Viikilä, Aulikki Niemi-Savolainen, Marjukka Vainio.

Riihigalleria avoinna 19.8. asti, ti-su klo 12–17.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .