Keskisuomalaisen kulttuurihistorian tuntija, intendentti Erkki Fredrikson eläkkeelle toukokuussa

Keski-Suomen museon intendentti Erkki Fredrikson, 67, jää eläkkeelle vapunpäivänä 1. toukokuuta. Fredrikson on tehnyt koko työuransa Keski-Suomen museossa. Hänet vakinaistettiin ensin amanuenssin virkaan vuonna 1979.

Fredrikson tunnetaan keskisuomalaisen kulttuurihistorian, tapa- ja tyylihistorian, ruokakulttuurin ja taiteen syvällisenä tuntijana.

– Minua kiinnostaa koko kenttä, se laaja inhimillinen tuotos, mitä näemme. Mitä on ollut ja kuinka kaikki kehittyy eteen päin, hän sanoo.

Fredrikson on vuosikymmenien aikana koonnut satoja näyttelyitä.

– Työ on pohjimmiltaan säilynyt samana, mutta tekniikka on muuttunut huimasti: tietotekniikka, painotekniikka, näyttelytekniikka. Huhtikuussa 68 vuotta täyttävän Fredriksonin työ päättyy museolla, mutta jatkuu samoista teemoista yksityisesti.

– Minulla on kuuden kirjan käsikirjoitukset pöydällä. Muutaman teoksen pohjana ovat tekemäni kulttuurihistorialliset näyttelyt esimerkiksi keskisuomalaisesta lippu- ja ruokakulttuurista, hän paljastaa.

Uran viimeinen
ikoninäyttely

Fredrikson on esitellyt ikonitaiteen tekijöitä, tyylejä ja historiaa keväisissä, pääsiäistä edeltävissä näyttelyissään parinkymmenen vuoden ajan.

Tämänkeväinen aihe on Ihmeitätekevä Jumalanäiti. Näyttelysali on kirjaimellisesti täytetty ikoneilla, sillä esillä seinillä ja vitriineissä on yli 400 esinettä.

– Tämä on minun virkamiesurani viimeinen ikoninäyttely, mutta toivon kovasti, että niitä nähtäisiin museossa jatkossakin, Fredrikson sanoo.

Näyttelyn ikonit tulevat Valamon luostarista, Uspenskin katedraalista, Ortodoksisesta kirkkomuseosta, seurakunnilta sekä yksityisistä kokoelmista.

Ikoninäyttely on esillä 12.4. saakka. Avoinna ti–su kello 11–18.