Keuruu mukana palkitussa nettisarjakuvassa

Minna Sundberg on saanut ensimmäisenä suomalaisena Reuben-palkinnon, joka on USA:n arvokkaimpana pidetty tunnustus kuvittajille ja sarjakuvantekijöille.

Reubenissa oli kaikkiaan 16 sarjaa. 25-vuotiaan Sundbergin palkinto tuli pitkien nettisarjakuvien sarjassa Stand Still. Stay Silent -sarjakuvalla.

Pohjoismaisesta mytologiasta ammentava fantasia kertoo elämästä maailmanlopun jälkeen. Tuholta pelastunut asutus on keskittynyt Islantiin, ja Suomessa on vain 10 000 asukasta. Suljettujen, turvallisten alueiden ulkopuolella vaanivat pelottavat olennot.

Yksi harvoista asuinalueista on Keuruun sotilastukikohta, josta kaksi serkusta, Lalli ja Tuuri Hotakainen, uskaltautuvat pohjoismaisen retkikunnan kanssa tutkimaan jäljelle jäänyttä maailmaa.

Minna Sundbergille piirtäminen on ollut aina se "mun juttu". Teini-ikäisenä hän alkoi laittaa piirustuksiaan verkkoon ja tehdä samalla lyhyitä sarjakuvanpätkiä.

– Silloin en oikeastaan nauttinut erityisen paljon sarjakuvien teosta ja piirsin mieluummin yksittäisiä kuvia eläimistä ja lohikäärmeistä. Pikkuhiljaa aloin pitää sarjakuvien väkertelystä hieman enemmän, ja lopulta löysin siitä oikeasti kutsumukseni, hän kertoo.

Englanninkielinen Stand Still. Stay Silent on taiteen kandidaatiksi valmistuneen Sundbergin toinen pitkä sarjakuva. Sitä on julkaistu verkossa marraskuusta 2013 lähtien. Tarinaa on ilmestynyt tähän mennessä noin 350 sivua, mutta se on Sundbergin mukaan "oikeastaan vasta alussa".

Onnistuneiden joukkorahoituskampanjoiden ansiosta hän pystyy tällä hetkellä elättämään itsensä työllään.

Sarjakuvan tekeminen internettiin on Sundbergin mukaan vapaampaa ja joustavampaa kuin printtijulkaisuihin piirtäminen.

– Kuka tahansa voi netin kautta ainakin yrittää saada sarjakuvaansa ihmisten luettavaksi ympäri maailmaa, hän sanoo.

Mutta miksi juuri Keuruu on mukana tarinassa?

Sundbergin isoäiti asuu Keuruulla, joten alue oli hänelle ennestään hieman tuttua. Sijainnilla on merkitystä myös tarinan kannalta.

– Keuruu on niin nätisti suojeltuna joka suunnasta vesistöillä, ja vesiteitse kanavien kautta on mahdollista päästä Suomen länsirannikolle asti ja yhteyksiin muihin maihin, taiteilija kertoo.

Minna Sundbergin sarjakuva on ilmaiseksi luettavissa osoitteessa sssscomic.com.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Jyväskylä Sinfonia: Improvisoinnista nauttiva virolaiskapellimestari Jaan Ots johtaa keskiviikkona muun muassa Arvo Pärtin oppi-isän sävellyksen

Keskisuomalaiset taiteilijat esittäytyvät Maalauksen juhlaa! -näyttelyssä Beckerillä

Mika Kaurismäen Mestari Cheng kutsuttu useille elokuvafestivaaleille

Kielijuttu: Hopsan, hoppla ja hupsis – tunnistatko, mitä kieltä nämä ovat? Tuntemuksia ilmaistaan samankaltaisesti monessa eri kielessä

Sivuhenkilö Anna Laineesta tuli Outi Pakkasen dekkareiden suosikkihahmo, jota ilman kirjailija ei voi olla, vaikka välillä haluaisikin

Runoilija ja kirjailija Aila Meriluoto on kuollut – "Aikansa feministi, varsinkin näissä päiväkirjoissa", Panu Rajala luonnehtii

Levyarvio: Onni Rajaniemen herkkää Suomi-rock-kaahausta

Harvinainen tapaus Suomessa: Enid Blytonin seikkailuromaaniin perustuva näytelmä ensi-iltaan

1 500 haki, 60 otettiin – Maailmanmusiikkitapahtuma WOMEX käynnistyy keskiviikkona ensi kertaa Suomessa

Juba Tuomolan uutuudessa kovaotteinen poliisi surmaa naisen ja tämän ihmissikarakastajan – se on raisu ele, sillä Tuomolan tunnetuin sarjakuva on naisen ja tämän sika-avomiehen elämästä kertova Viivi ja Wagner

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.