Kevätniemi - Pirjo Rissanen

PIRJO RISSANEN
Kevätniemi

Gummerus 2008, 767 s.

Pirjo Rissanen on vakiinnuttanut paikkansa laadukkaan naisviihteen tekijänä. Kevätniemi on trilogia, joka pitää sisällään Rissasen kolme ensimmäistä aikuisromaania, Onnen tyttäret, Askelten taito ja Kotimme Kevätniemi. Niissä seurataan Annan ja hänen aikuisten tyttäriensä Marketan, Henriikan ja Katrin ja heidän lastensa tarinaa.

Yhdeksi perheenjäseneksi voi nähdä talon, jossa osa henkilöistä aina asuu, ja johon kaikki kokoontuvat milloin ilon ja milloin surun merkeissä: "Henriikka katseli vaiti Kevätniemen suuntaan. Tiheä niemeke kätki talon näkyvistä, mutta siellä se oli. Kevätniemi. Koti. Suuri, kaksikerroksinen vaalea talo pienellä kumpareella, rannassa venevaja, laituri ja rantasauna."

Rissanen on todennut, että kesäsavolaisena hän itse ahertaa paljon ison talon ikuisen kunnostuksen merkeissä Jäppilässä. Niinpä myös tarinointi paikoittuu ja konkretisoituu maaseutukodin ympärille. Kirjailija on syntynyt Leppävirralla.

Rissasen kertomuksen keskiössä on suvun tarina, henkilöiden keskinäiset riippuvuudet ja vuorovaikutukset. Yhden elämänmuutos huojuttaa kaikkia toisia. Sokeroidusta höpöstä ei todellakaan ole kyse eikä yltiöromanttisista eksoottisista kiemuroista.

Kevätniemen naiset tekevät valintoja, jotka herättävät vakavia ajatuksia lukijassakin. Nämä naiset saattavat tehdä realistisen välitilinpäätöksen varttuneemmallakin iällä ja aloittaa aivan uutta.

En ihmettele, että Rissasen romaanit ovat tavattoman suosittuja. Niissä on enemmän samaistuttavaa kannustavuutta kuin raflaavaa draamaa.

HELENA MIETTINEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.