Kevyet Mullat ystävineen: Mylsä

Kevyet Mullat ystävineen

Mylsä

Maaseutumusiikki

Arvio: 5/5

Härmäkantriksi musiikkiaan tituleeraava Kevyet Mullat on tehnyt erikoislaatuisen kulttuuriteon ja äänittänyt levyllisen Myllykosken teollisuustaajamaa koskevia lauluja. Mylsää maalaa levyllä toistakymmentä eri säveltäjää ja solistia. Tiukka taustayhtye ja Arto Pajukallion sekä Kuja Salmen tuotanto pitävät levyn tunnelman tiukassa nipussa.

Kevyiden Multien soiton ydinmehu on puristettu amerikkalaisen kantrimusiikin kaanonista. Levy tuo soinniltaan usein mieleen The Band -yhtyeen Music From the Big Pink -debyytin. Kuulaat stemmat, hammond-urku, piano, steel-kitarat ja huuliharput on sovitettu kokemuksella, ja vaihtelua löytyy sekä biisien sisältä että koko levyn mitassa. Mylsä henkii luonnonmukaisella soundillaan ja tunnelmallaan lama-ajan suomalaista keskikaljaromantiikkaa.

Levyn aloittaa 70-luvun lainakappale Vanhat Omppopuut. Suonna Konosen herkkä laulutulkinta huojuu, horjahtelee ja välittää kappaleen tunteen virheettömästi. Piti oikein tarkistaa kansivihkosta, josko Neil Young olisi vanhoilla päivillään äitynyt opettelemaan kauniin kielemme.

Tekijöiden kotiseuturakkaus on paljon Mylsää suurempi suomalaisia yhdistävä tekijä. Tekstien sympaattinen tenho vie kuulijan yksinkertaisempaan, kaurismäkeläiseen Suomeen ja Esson nurkassa kilisevän pajatson ääreen. Mylsä on rosoineen ja arpineen pieni kulttuuriteko.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.