Khid & RPK: Ei (Monsp Records)

Juuri kun DJ Kridlokk -nimellä hiljattain julkaistun Mutsi-albumin kilpaylistys ehti hieman asettua, sama ääni äimistyttää kriitikoita ja suomiräpin ystäviä jälleen uudella pitkäsoitolla. Kapeasta julkaisuvälistä huolimatta Ei tekee kuitenkin selvän pesäeron edeltäjänsä savuverhoiseen lusmuiluun.

Ei on nimensä mukaisesti kielteinen levy, jonka kalsea sisältö ja äänimaailma eivät esiinny sen enempää tämän kuin minkään muunkaan ajan teräväpiirtokuvana.

RPK:n rytmit ovat olleet jo pitkään oma lukunsa suomalaisen hiphopin kaanonissa, eikä käsillä oleva julkaisu sinänsä muuta asetelmia. Khid taas on tuo lyyrisesti vahvemmin esiin raaempaa puoltaan samaan tapaan kuin viimekesäisellä ep:llään Paperi-T:n kanssa.

Tuntuu, kuin tekijät olisivat kohdanneet ilmaisuhuippunsa lakipisteen prosessin äärellä kiinnostumatta asiasta sen enempää. Albumi ei ole osoitus yrittämisestä – se on osoitus toteuttamisesta.

Kokonaisuuden lakoninen kyynisyys voi rasittaa korvia ja mieltä, muttei ohitu olankohauksella. Kyseessä on täydellinen esimerkki siitä, miten puhdas pessimismi tuntuu uskottavammalta ja jopa vetoavammalta kuin alati viljeltävä tekopirteys.