Kick-Ass

Kick-Ass

Se on sitten siinä, nimittäin kaikkien aikojen paras sarjakuvaelokuva ja tuleva kulttileffa. Meille populaarikulttuurisesti ja sarjakuvallisesti sivistyneille ihmisille Kick-Ass on suunnaton riemun aihe. Mutta Kick-Ass toimii komeasti myös ihan vain mustana komediana ja toimintaelokuvana.

Supersankaruus sattuu

New Yorkissa asuva Dave Lizewski ( Aaron Johnson) on tavallinen opiskelijanuorukainen, jolla on pari hyvää ystävää ja jota naiset eivät noteeraa. Dave rakastaa supersankarisarjakuvia. Hän ryhtyy miettimään, miksi kukaan ei ole kokeillut supersankaruutta oikeasti. Joten Dave pukeutuu vihreisiin trikoisiin ja naamariin ja ryhtyy supersankariksi nimeltään Kick-Ass. Turpiinhan siinä tulee, pahasti. Kick-Assista tulee kuitenkin netin ansiosta tunnettu sankari ja suuri julkkis.

Dave ei tiedä, että hänellä on Isossa omenassa virkaveljiä. Asehullu yksinhuoltajaisä ( Nicolas Cage) on opettanut 11-vuotiaan tyttärensä ( Chloe Moretz) mestarilliseksi taistelijaksi. Isä ja tytär ovat supervoimattomia supersankareita taiteilijanimiltään Big Daddy ja Hit-Girl. Isällä, joka on entinen poliisi, on omat syynsä kostaa paikalliselle huumekuninkaalle ja mafiosolle ( Mark Strong).

Juonikuvion selittämiseen meni aika paljon lehtitilaa, eikä tuossa ollut vielä edes kaikkia oleellisia henkilöitä. Vaikka juonessa riittää käänteitä ja ihmisiä, mitään vaikeaa tai epäselvää siinä ei ole.

Tappava pikkutyttö

Käsikirjoitus on mestaritasoa. Yllätyksiä ja pikkujippoja ilmenee jatkuvasti. Kaikki henkilöhahmot on piirretty tarkasti ja tehty mielenkiintoisiksi. Jopa se pakollinen koulun kaunotar paljastuu särmikkääksi inhimilliseksi olennoksi.

Kick-Assista tuskin on kirjoitettu yhtään lehtijuttua mainitsematta runsasta ja rankkaa väkivaltaa. Itse asiassa se ei ole lähelläkään ennätystasoa. Kyse on siitä, että Hit-Girl, siis 11-vuotias tyttölapsi, tappaa yksitellen ja omin käsin muutaman kymmenen ihmistä. Siinä sivussa hän kiroilee ja puhuu härskejä. Monet pitänevät elokuvaa tästä syystä moraalittomana ja mauttomana. Se heille sallittakoon.

"Lapsille sallittu" -väkivalta ei kuitenkaan olisi sopinut tähän tarinaan ja tyyliin. Lopputulos olisi ollut maitoilemalla nykyistä huonompi elokuva. Runsaat ja komeat mättökohtaukset on vedetty niin yli, että vaikea niistä on suuttua. Päinvastoin, en ole nähnyt mitään yhtä coolia pariin vuoteen.

Lopulta shown varastaa juuri Hit-Girl. Vuonna 1997 syntyneen Chloe Moretzin roolityö iskee kuin miljoona volttia. Mieleen tulee Natalie Portman elokuvassa Leon. Ohjaaja Matthew Vaughn lunastaa Kick-Assilla Layer Caken ja Stardustin asettamat odotukset.

Ohjaus: Matthew Vaughn. Pääosissa: Aaron Johnson, Nicolas Cage, Mark Strong, Chloe Moretz. Tyylilaji: toimintakomedia (K15).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.