Kielijuttu: Karhusta voi tulla kielenkäytössä peliväline

”Sillä tiellä teitä tulee kyllä vielä se karhu vastaan”, pelotteli pääministeri Paavo Lipponen oppositiopuolue keskustaa lokakuussa 1996.

Kyse oli markan kytkemisestä Euroopan unionin valuuttamekanismiin. Samaa kielikuvaa on käyttänyt keskustan Antti Kaikkonen, joka marraskuussa 2016 varoitteli suomalaisia velkaantumisesta.

Karhun kohtaamista ei ole pidetty myönteisenä asiana. Tästä kielii sananparsikin: kun lähtee sutta pakoon, tulee karhu vastaan.

Karhun kunnioittamisesta ja suurpetoihin liittyneistä tabuista kertoo sekin, että eläimeen on viitattu monin kiertoilmauksin ja ”salasanoin”, kuten kielentutkija Satu Tanner kertoo Helsingin Sanomissa 1997: ”Karhua ovat metsästäjät pyrkineet mielistelemään monin nimin. Vielä syyskuussa 1996 asiallisessa televisiouutisessa toimittaja kertoo autojen kanssa kolariin joutuneista karhuista ja käyttää niistä joka lauseessa eri sanaa: karhu, otso, mesikämmen, metsänomena.”

Karhusta on 2000-luvullakin moneksi. Karhua koskeva kielenkäyttö on kirjavaa, kuten käy ilmi vaikkapa mtv.fi-sivustolla julkaistuista jutuista.

Yhtäältä saatetaan söpöillen kertoa erään Keijon unohtumattomasta aamuöisestä näystä: ”Kolme suloista pentukarhua temmelsi emon jaloissa.” Tai unohtumattomasta hetkestä järvellä: ”Karhunpentu ui Simon perheen edessä.”

Joskus karhu on kuin ihminen: ”Karhuemo päätyi ruokailemaan vain metrin päähän Valtterista – Pennut työnsivät kuonoaan kameraa kohti”. ”Jouduin antamaan yhdelle luunapin”, kertoo haastateltava.

Hassunhauskana karhu esitellään myös jutussa, jossa ”Pentti viritti peilin metsään ja karhu huomasi sen – hulvaton reaktio tallentui videolle!”

Toisaalta karhu on välillä pelottava: ”Hurjistunut karhu lähti ajamaan Jennaa takaa lenkkipolulla: Auki jäänyt pihasauna saattoi pelastaa hengen”.

Useimmiten karhulle annetaan merkityksiä osana ”suurpetotilannetta”, esimerkiksi näin: ”Susia ja karhuja on Suomen metsissä aiempaa enemmän – tiedätkö miten toimia, jos sinun ja suurpedon polut kohtaavat?”

Karhunmetsästys alkoi taas elokuussa, ja se innosti toimittajia. Mtv.fi kirjoittaa ”ennennäkemättömästä karhujahdista”, jota ”karhukenraali Törrönen” johti nykytekniikkaa hyödyntäen kuin sotapäällikkö armeijaansa. Kyse on ”Pohjois-Karjalan mahtijahdista”, jonka tuoksinassa kaadettiin viidessä vuorokaudessa 114 karhua, ”metsän kuningasta”. Jutussa puhutaan karhunmetsästyksestä ”trendilajina” ja metsästäjien ”epäterveestä kilpajuoksusta”.

Kunnianarvoisasta karhusta tulee tällaisessa kielenkäytössä peliväline, tappamisesta kaatamista ja karhunmetsästyksestä äijämäinen urheilusuoritus. Nämä urhot toivovat, että tiellä tulisi karhu vastaan.

Kirjoittaja on suomen kielen dosentti ja tietokirjailija.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .