Kielijuttu: Kirjoitetaanko twitter isolla?

Luin verkosta kielitieteilijän kirjoittaman kolumnin. Pitkähköstä tekstistä jäi mieleeni lähinnä se, että sana Twitter oli siinä muodossa ”twitter”, siis pienellä alkukirjaimella kirjoitettuna.

Joskus teksteistä muistaa kummallisia asioita. Asioita, jotka todennäköisesti ovat tekstin kirjoittajan näkökulmasta täysin toisarvoisia. Lukijan näkökulmasta nämä toisarvoisuudet saattavat varastaa kaiken huomion itse asialta: Miksi ”ikäänkuin” on kirjoitettu yhteen? Miksi mutta-sanan edessä ei ole pilkkua? Miksi tulla-verbi kaihertaa ilmauksessa ”kokous tulee olemaan ensi tiistaina”?

 

Monesti viestin välittymistä häiritsevät ja mieleen syöpyvät tekstiseikat ovat juuri oikeakielisyysasioita. Olemme kaikki omaksuneet erinäisiä normeja, joita kielioppisäännöiksikin kutsutaan. Joillekin erityisen rakkaita ovat pilkkusäännöt, toisille yhdyssanassäännöt, kolmansille ”alkaa tehdä” -säännön tapaiset grammaattiset yksityiskohdat.

Taipumuksenamme on pitää muinoin oppimastamme säännöstä kiinni, vaikka sääntöä rukattaisiinkin. Tämä tuli selväksi, kun suomen kielen lautakunta taannoin väljensi ”alkaa tehdä” -sääntöä niin, että myös ”alkaa tekemään” -muotoa ruvettiin pitämään ”alkaa tehdä” -muodon rinnalla korrektina yleiskielenä. Vanhan ”alkaa tehdä” -säännön kannattajissa oli niitäkin, joiden mielestä suomen kieli kerta kaikkiaan pilattiin, kun normia avarrettiin.

 

Kieliasioissa tunteet ovat usein pinnassa. Kun näkee tekstiä lukiessaan syystä tai toisesta punaista, ei ehkä näe mitään muuta, vaikka teksti olisi täynnä väriä ja kirjoa.

Lukemani kolumnin kielitieteilijällä oli varmasti paljon kiinnostavaa sanottavaa, mutta eihän se minuun uponnut, koska tekstissä oli myös tämä ”twitter”. Oliko kyseessä silkka lapsus, lipsahdus? Vai oliko editoija käynyt ”korjaamassa” alkukirjaimen vääräksi?

Eikö kirjoittaja muistanut, että Twitter on rekisteröity tuotenimi ja että tuotenimet kirjoitetaan isolla? Yleiskielen normeja esittelevässä Kielitoimiston ohjepankissa on asiasta monia selventäviä esimerkkejä, muun muassa tällainen: ”Nuorten suosimia palveluita ovat Youtube, Whatsapp, Instagram ja Facebook. Sen sijaan Skype ja Twitter eivät sijoitu kärkeen.”

Sellainenkin mahdollisuus toki on olemassa, että pienellä kirjoitettu ”twitter” oli kirjoittajan tietoinen valinta. Erisnimien ja yleisnimien rajat eivät muutenkaan ole aina selvät.

Ehkä tavoitteena oli korostaa Twitterin luonnetta osana sosiaalista mediaa ja sanan käyttö oli jollain tavalla vertauskuvallista. Ehkä haluttiin julistaa, että Twitter on ennen kaikkea käyttäjiensä vapaa toimintaympäristö ja rajaton yhteisö, ei niinkään bisnestä.

Kirjoittaja on suomen kielen dosentti ja tietokirjailija.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .