Kielijuttu: Yhdyssanojen tunnistamiseen voit käyttää oivaa testiä: voiko sanojen väliin laittaa adjektiivin?

Kesän pitkillä automatkoilla on välillä keksittävä takapenkkiläisille mielekästä tekemistä. Lähipiirini lasten suursuosikki on yhdyssanapeli. Siinä metsästetään keltaisten avoautojen sijaan yhdyssanoja, joille keksitään mahdollisimman hullunkurisia selityksiä. Peli uppoaa melko pieniinkin lapsiin. He huomaavat hyvin nopeasti, mistä sekä yhdyssanoissa että kyseisessä pelissä on kysymys.

Yhdyssanan tavallisin tyyppi on sellainen, jossa kerrotaan ensin kyseisen esineen valmistusmateriaali. Kumivene on tietenkin valmistettu kumista, kaurapuuro kaurasta, ruisleipä rukiista ja suklaalevy suklaasta. Yhtä loogisesti aurinkorasva on valmistettu auringosta, polkuvene poluista, katulamppu kaduista, joulupuuro joulusta ja varrasleipä vartaista. Ilmapatja on tehty ilmasta, hammastikku hampaista, bussipysäkki busseista, seinäkello seinistä ja jalkapallo jaloista. Tietenkin.

Kotimatka on sellainen matka, joka sujuu leppoisasti kotona. Kotisohvan lisäksi on ilmeisesti olemassa työsohvia, ulkosohvia, kauppasohvia ja moottoritiesohvia, joista moottoritiesohva on tietenkin se kaikkein suurin.

Ystävämyynti on lapsen mielestä ihan kamalaa, samoin lihapulla, nokkahuilu, hullunkurinen ja pääkaupunki. Muuten vain kummallisia ovat kaikki pää-loppuiset sanat kuten jalkopää, sängynpää, nenänpää, tienpää tai Järvenpää. Tiellä on pään lisäksi myös posket. Hihihii.

Jotkin yhdyssanat ovat niin vanhoja, ettei niiden yhdyssanamaisuutta välttämättä enää tunnisteta tai niiden yhdysosien merkitys on hämärtynyt. Esimerkiksi hämähäkki ja takaraivo ovat niin vanhoja sanoja, ettei niiden alkuperästä ole varmaa tietoa.

Suomalaisten yleisin kielivirhe on yhdys sanojen väärin kirjoitus. Puheessa yhdyssanavirheitä ei tule. Ongelma ilmenee vasta tekstissä, sillä yhteen tai erikseen kirjoittamalla ilmauksen merkitys voi muuttua. Tarkoitanko äidin kieltä vai äidinkieltä? Märkäpukua vai märkää pukua? Talonpoikaa vai talon poikaa? Maanosaa vai maan osaa? Isoisää vai isoa isää? Vanhaapoikaa vai vanhaa poikaa? Omaa kotitaloa vai omakotitaloa? Ranta kuntoon vai rantakuntoon?

Yhdyssanojen tunnistamiseen on parikin oivaa testiä. Itse suosin adjektiivitestiä: voiko sanojen väliin laittaa jonkin adjektiivin eli laatusanan ilman, että ilmauksesta tulee kummallinen. Oma rakas kotitalo. Talon vanhin poika. Jalka pyöreä pallo. Jos ilmaus toimii, sanat kirjoitetaan erikseen. Jos se ei toimi, sanat kirjoitetaan yhteen. Oikeinkirjoituksella on merkitystä, jos haluat tulla ymmärretyksi.

Kirjoittaja on suomen kielen opettaja ja tutkija.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .